Шест месеца. На 02 октомври 2013 г. се навършиха точно 180 дни от творческата ми командировка в Софийския хотел с игривото име „Затвор”. Тук му е мястото да спомена, че реалната ми командировка започна още на 28 юни 2010 г. Тогава разбеснелият се блудник – почетен консул на Русия в Бургас Тонко Фотев нареди на подчинените си прокурор Маджаров и следователчето Теньо да ми сменят мярката. Като едни истински майстори на шева и кройката, те ме оразмериха и ме изпратиха на нещо като пробна почивка. Докато отмарях безгрижно, за мен мислеха блудникът Фотев и екс полковникът от КГБ – мутрата Гудков, който по това време беше и депутат в Руската Дума. Тези двамата гении на мисълта раздаваха задачки за изпълнение на българските съдии и прокурори на три инстанции. И в крайна сметка кривосъдниците осъдиха управител на частна фирма за присвояване и безстопанственост, без да правят ревизия на самата фирма. От Гинес веднага ги наградиха за подвига и за упоритостта, с която записваха в мотивите си, че нямало нужда от ревизия, защото всичко било доказано?!? Разбира се, това нямаше как да се случи без любезното съдействие на посланика на Русия, който пък е провел много нежна среща с екс главния прокурор – другаря Борис Велчев. Именно той включва зеления светофар – и ето ме тук, в Софийския хотел, ощастливен с дълга творческа командировка. Съжалявам единствено, че не пристигнах един ден по-рано – на 1-ви април. Щеше да е симптоматично. Денят на лъжата – денят на Фотев, Гудков и компания корумпирани кривосъдници. Но, карай да върви, няма пълно щастие.

Иначе съм много доволен. За престоя си дотук написах около 90 къси разказчета, което е добре. Всеки първи ден кака Муза си почива, всеки втори ми идва на гости. Някои от парчетата врътнаха над  50 000 прочитания в Мрежата. Щастлив съм. За перфектното си настроение и творческите успехи освен на блудника Фотев и мутрата Гудков, трябва да благодаря на слугите им. Като започна от Върховно Кастрационния Съд – Дърдонски и компания, минавам през Апелативен Бургаски – Тончева и ко. и стигам до Окръжен Бургаски – Георгиева и ко. Всички доказаха, че са слуги от класа. Запомнете ги хубаво. Нищо не се знае, утре може да ви потрябват послушни кривосъдници. Само да не забравите да се обадите на руския посланик, за да ви осигури българския главен прокурор. И не се притеснявайте, че уж вече е нов… Все тая. Велчев, Цацаров или Цървуланов е без значение. Няма как да откажат на Кремъл. В интерес на истината и на Вашингтон и Анкара не им се кърши думата, ама за това – друг път. Между другото, новият главен инквизитор вече 6 месеца се прави на ни лук ял, ни чесън мирисал. Голям обещавач на справедливост излезе и той. Обещавач я, какъв да е? Кой го назначи? Логично е да защитава интересите на шайката разбойници, откраднали държавата. Нормално. В Бандитостан живеем все пак.

Ама хайде да не си разваляме настроението точно сега. Нали празнуваме. Стига толкова за тези, които ми осигуриха творческата командировка. Ще имам възможност да им се отблагодаря. А сега сериозно. Обръщам се към всички мои приятели. Знайте, че всяка ваша добра дума към мен достига при мен. В хотела получавам поща, носят ми разпечатани вашите коментари, пожелания и т.н. Знайте, че всяка ваша дума е хапче сила за мен. Страхотни сте! Горе главите! Нас не ни чака нищо друго, освен победа!

Ивайло Зартов, 3 октомври 2013 г.