0,,17197995_403,00 Vasil Donev  Снимка: Васил Донев, DW

На 27.09.2014 г. в София родната полиция хванала 70 нелегални иракчани и сирийци.

На другия ден – 28.09.2014 г. са заловени още 30 човека. И двете „ювелирни” акции са следствие не на професионализма и гениалността на родните МВР, специални, супер-специални и свръх-хипер-над-специални служби. Не. Просто обикновени жители на столицата са подали сигнал на тел. 112 за тумбите от „мургави” гости. Неизбежно се сетих как още преди няколко години Бойко и Цецко се хвалеха, че сме напълно готови да влезем в Шенген!? Границите ни били ефикасно обезопасени – и пиле не можело да прехвръкне. Европата да бъдела спокойна. Врабчетата и гаргите нямат шанс.

Така е. Те нямат пари, съответно не могат да си платят за услугата. Обаче стотици, хиляди бежанци от Близкия изток плащат на каналджии и безпрепятствено и с лекота се оказват отсам браздата на уж строго охраняваната ни държавна граница. Какво излиза? Или Борисов и Цветанов са лъгали за Шенгенската ни готовност, което само по себе си няма да е шокираща новина, или сега някой вдига бариерата срещу заплащане. Контрабандните канали са отработени до съвършенство. Без значение е кои бандити са на власт. Цигари, алкохол, горива, пилешки бутчета… защо не и бежанци? Един Господ знае какъв е истинският брой на незаконно пребиваващите чужденци в България.

Непонятно и парадоксално е поведението на ЕС. До неотдавна ни натискаха да изградим непробиваема защитна линия. Да сме пазели общата европейска граница. Все мрънкаха, че не сме затворили достатъчно добре козите пътечки. Днес пак са недоволни от нас. Само че, в обратна посока. Упрекват ни, че спираме ордите африканци, араби, афганистанци… Нарушавали сме били човешките им права.

Леко съм объркан. Когато 1-2 човека преодолеят защитата – те са престъпници, защото са нарушили държавната граница. А когато групи от по 100-200 човека по същия начин ни дойдат „на гости” – те са бежанци!? Опа, загрях. За чиновниците от Брюксел външната граница на ЕС не преминава по линията Малко Търново, Лесово, Капитан Андреево…, а през Гюешево, Калотина, Видин… Иначе казано, не е важно колко талибани ще влязат от югоизток в България. Главното е те да не продължат на запад. Нека си останат у нас, ако ще и милиони да са. Всевъзможни защитници на човешките права директно ни забраняват да ги връщаме там, откъдето са дошли. В същото време Англия, Холандия, Германия и други загрижени страни пищят против българските граждани, живеещи у тях. Франция, без много – много да се церемони, направо товари сънародниците ни на самолети и ги пръждосва от земята си. Обясненията, че това били цигани, които крадяли по европейските градове някак издишат. Иракчаните, сирийците, афганистанците… не са по-малко мургави и също крадат по българските градове, но на нас ни се забранява да ги натирим. Тук има един много важен момент –каквито ще да са, родните цигани са български граждани. България е член на ЕС, съответно – всеки човек с български паспорт е гражданин и на обединена Европа, докато пришълците от Близкия и Среден изток не са със сходни права.

Въпроси за домашна работа:

1. Имаме ли държавна граница?

2. Охранява ли се?

3. Преминалите нелегално държавната граница, не са ли престъпници?

4. Защо да не можем да спираме и да връщаме ордите неканени „гости”?

5. Защо никъде в Конституцията на Република България не е записано, че сме НЕЗАВИСИМА, СУВЕРЕННА държава?

Очевидно петият въпрос дава отговор на всички „недоразумения”.

 

Ивайло Зартов, 07-10-2014 г.