„Заклевам се във всички свои действия да се ръководя от интересите на народа”.
Всяко българско правителство, министър председатели, вицепремиери и министри полагат тази клетва. Изричат тези думи и се започва яко ръководене. На дъщерята се прави фирма за производство на електроенергия от вятър. Произведеното се плаща богато и пребогато с парите на българските данъкоплатци. На сина се регистрира слънчева електроцентрала. И към него потичат реки от хазната. Всички необходими подписи се полагат от клетвоположилият татко-управник. На съпругата се пада честта да търгува с ток, само че го взима от АЕЦ. От евтиния, та да изкара някое и друго милионче отгоре, колкото да не умре от глад. На любовницата се купува апартамент. Братовчеди, братовчедки, лелинчовци и шуранайки се нареждат около държавната трапеза. Спазвайки клетвата си, ръководен от интересите на своя народ, големецът им раздава по едно черпаче и на тях. Да сърбат хората, нека се хранят. Родата е част от народа. Спор няма.
Всъщност, ако внимателно наблюдаваме чии интереси обслужват овластените чорбаджии, лесно ще разберем що е то народ. Какво е това „нещо”, в което все се кълнат. Явно от него са и Вальо Златев, Цеко Минев, Батков, Божков, Гергов и още поне 200 представители на кастата олигарси и местни феодали. Техните интереси не просто се защитават. Те решават кой ще произнесе клетвата. От тях зависи кой ще стане министър и на какво. Желанията им се изпълняват безпрекословно.
Така през 2008 г. Станишев, заради клетвата си спасява банката на Цеко Минев ПИБ от фалит, като нарежда на шефа на БНБ да й отпусне 1,2 млрд лева от парите на данъкоплатците. След Сергей клетва за вярност полага Бойко. Ръководенето в полза на интересите на Цеко Миневския народ продължава с пълна сила. Лифтове, влекове и хотелски комплекси от Пирин, през Витоша, та чак до Луната. Напълно в духа на мотото „прозрачност” министри и кметове от ГЕРБ излизат на контрапротести против недоволните от изсичането на горите и заграбването на държавни земи. Не се крият юнаците, не се притесняват, нали са се клели.
Интересите на един друг човек от народа също са приоритетни за всяко правителство. Хазартният бизнес на Васил Божков се подпомага от Орешарски още докато е финансов министър при Сергеевата тройна ламя БСП, ДПС, НДСВ. Бойковата чета положи неплатонични грижи за строителните фирми на човека с прякора „Черепа”. Милиарди народни пари за народния Васил.
Подобни примери как българските правителства през последните 24 години се ръководят от интересите на народа с лопати да ги ринеш, с фадроми да ги натовариш и на Главния прокурор да ги разтовариш. Само че, и прокурори, и съдии, и те горките са се клели в същия „народ”.
Някога е имало други българи. Те са изричали свещени слова пред библия кама и пистолет. Наказвали са клетвопрестъпниците със смърт. Но това са отживелици. Сега нещата вече са други, по-модерни. Всичко е по новому. И клетвата има нов прочит:
„Заклевам се във всички свои действия да се ръководя от собствените си интереси, от интересите на олигарси и местни феодали, които са ме назначили и от интересите на прокурори и съдии, които пазят, охраняват нас и наказват враговете ни”.
Осъвремененото съдържание на думата „народ” подрежда всичко по местата си. Няма клетвопрестъпници, няма наказани. Всичко си е наред.
Ивайло Зартов, 28 юни 2013 г.