Пренасяме се леко напред във времето. Лицата на грабежа вече не са Станишев, Борисов и Доган. До кокала са се добрали телевизионните герои. Наши си, родни, селски супермени, спайдърмени и батмановци. След като кабеларката СКАТ успя да произведе Волен Сидеров, а малко след него роди полублизнака му Валери Симеонов, на всички стана ясно – Телевизията, само че такава, която е подчинена на тясно партийни и още по-тесни лични интереси е сила. Тя облъчва гладните, недоволните, бедните, ограбените, безнадеждните. Тя им посочва враговете и им дава спасителя – месия. Частно-партийните телевизионни порции заменят хляба. Те са по-силни дори от ракията.

Успехите на Волен и Валери възбудиха апетита и на още един властелин на наколенките. Николай Бареков се намеси в пазара на зомбита. Пламенните му речи по частно-партийната ТВ-7 идеално заместват памперсите и на деца, и на възрастни.

Кои са селските герои и какво е общото между тях? Волен уж е от Ямболско, Николай – от Пловдив. При Валери е малко мътно. От врачанските села ли е, от разградските ли, не е ясно. Той самият се прави на бургазлия. При Валери има още един мътен момент: Кой знае защо, имената с които се представя – Валери Симеонов не отговарят на общоприетото правило за наследяване по бащина линия. Не по-малко интересно е защо никъде не се хвали с родството си със славния род Балевски. Както и да е, вижда се, че и тримата юнаци са от различни краища на татковината ни. Въпреки това, страшно си приличат – зад всеки един от тях стои по една телевизия, в комбинация с вестници и електронни сайтове. АЛФА, СКАТ, ТВ-7, в.Атака, в.Десант, в.Телеграф… Медийните бухалки размазват противниците на селските тарикати. Изпълняват поръчки. Нападат, защитават или манипулират. Щит и меч, морков или тояга. Можем да си ги наричаме, както си искаме, но тези перфектни многофункционални оръжия не служат само на вокалите Волен, Валери и Ники. Всъщност всички заедно се грижат за създателите си. Зад всеки артист стоят интересите на групи от олигарси, местни феодали и обслужващ персонал от политици и магистрати. Целите им са ясно дефинирани – Да се запази награбеното през последните 24 години и да се продължи грабежа. Партиите от безкрайния преход  БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ, СДС … служеха яростно на същите организирани престъпни групи. Но се изтъркаха. Натрупаха твърде много омраза и се демаскираха. Логично е да се направи опит да се вкарат нови играчи. И така – един по един на сцената излизат тримата тенори. Кои са техните ментори?

Тайни няма. Знаем ги: Зад Волен е генерал-губернаторът на България, шефът на Лукойл Валентин Златев. Зад Валери е Митко Събев, най-мощният човек в югоизточната част на страната ни, собственик на „Петрол”.  Зад Николай е банкерът Цветан Василев – посоченият, като най-влиятелен българин в последната класация на ФОРБС. Разбира се, около тях има цели отбори от надуваеми кукли , набедени за политици и бандити в тоги.

Има ли още нещо общо между всички тях? Да, има! Това също не е кой знае каква тайна. Зад кукловодите и куклите е Русия. Различни кръгове от Руската Федерация дирижират родните клубове по интереси. Така се получава много смешна картинка: Борците се хвърлят в мазните борби. Уж се боричкат, плюят се, хапят се. Но никога не си нанасят тежки травми. Много внимават, да не би наистина да се контузят. Нещо подобно се случва в любимия за американците КЕЧ. Пълна симулация. Яко плюене и заканване, ужасни хватки и ….никога нито капка кръв, нито една драскотина. Всички са доволни. И треньорите, и играчите, и най-вече екзалтираната публика. И точно, както е при КЕЧ-а, залите винаги са пълни. Зрителите знаят, че ги лъжат, но пак ръкопляскат. Харесва им да ги баламосват. Кой питаше как ще ги стигнем американците? Стигнахме ги.

Ивайло Зартов, 11 ноември 2013 г.