Близнаци. Много са сладки. Чел съм, че връзката между тях е толкова силна и необикновена, толкова страстна и наситена с чудеса, че дори съвременната наука е безсилна да обясни какво точно се случва. Единият близнак изгаря пръста си, другият, който се намира на стотици километри от него усеща болката му. Четат си мислите. Съпреживяват радости и мъки. Фантастика! Никога не съм имал възможността лично да наблюдавам невероятната, призрачна връзка между близнаци.

Но в събота – 16 ноември 2013 г. Бог бе милостив към мен. Включвам телевизора. И какво да видя? Екранът разделен на две: В едната половина картина от Пловдив, в другата – от София. Разстоянието между двата града е повече от сто километра. Изпадам в транс. Ставам свидетел на нещо изключително. Близнаците митингуват! В града под тепетата – набедената за дясна партия ГЕРБ. В столицата – самопровъзгласилата се за лява БСП и централно етническата ДПС. По едно и също време, буквално в една и съща минута на сцените излизат вождовете. Сергей – възможно най-анемично и вяло изрича: „Бъл-га-ри-я!”. Бойко – възможно най-патетично мълчи. Всъщност и двамата, вместо встъпителни думи правят академични паузи. Малко преди тях за подгряване на публиката се нагласят Лютвито и Цветан: „Бъл-га-ри-я! Под-кре-па!”… „Бъл-га-ри-я! Ос-тав-ка!”.

Гледах двете половинки на митинга, гледах и ето какво остана в мен след края на шоуто. ГЕРБ и БСП-ДПС се опитват неистово, и с последни сили да ни убедят, че трябва да сме или от едните, или от другите. Тоест, на всяка цена ни се втълпява, че лошите са или едната банда, или другата. Но в никакъв случай да не си помислим, че всъщност между тях няма разлика. Да не би да се сетим, че обслужват едни и същи интереси. И недай си Боже да се сетим как Бойко обещаваше справедливост и възмездие. Иначе казано – да накаже тройната ламя – БСП-ДПС-НДСВ. Естествено Бойко излъга. Разбира се, че не е имал намерение да наказва себе си. Сега отново се пробват да ни излъжат. Взаимни обвинения от единия митинг към другия – кои били по-виновните. Изтъркано, адски тъпо представление. Вече този номер не минава. За всички ни е ясно – БСП, ГЕРБ, ДПС, АТАКА, СДС, ….. партиите от безкрайния преход са от един отбор. Те са виновни за 24-годишния геноцид. Разделението между тях е фалшиво, както и разделението между властите. Всъщност всички са обединени от общите цели: Да запазят награбеното и да продължат да грабят. Затова само лъжат, лъжат и лъжат.

Лицата. Ах, тези измъчени, отрудени лица. Отвратително, гнусно, но факт. И ГЕРБ, и БСП-ДПС бяха докарали своите жертви да ги аплодират. Вглеждах се внимателно в хилядите хора и в София, и в Пловдив. И виждах едно и също. Мургави събратя, характерните обветрени лица на мюсюлмани от Родопите и вечните роби – пенсионери, готови за обещаните 4 лв. да обрекат на робство собствените си деца и внуци. Първите две групи жертви също са ми ясни. От една страна безплатната екскурзия до големия град и в същото време някой и друг двайсетак на ръка. По-дисциплинираните са минали само с разходката.

Взирах се в повръщнята от телевизора и мразех и БСП, и ГЕРБ, и ДПС, и всички гадове на света. Да накараш ти собствените ти роби да те защитават. Да ги натовариш по каруци, влакове и автобуси и да ги сложиш, като жив щит по площадите. Да ги насъскваш срещу освободилите се български граждани. Срещу тези, които не искат да бъдат управлявани от нито един участник в геноцида през последните 24 години.

Много гнусни тия близнаци, бе! И много, ама много си приличат. Личи си, че една майка ги е раждала.

Ивайло Зартов, 18 ноември 2013 г.