1411640540_3

Препускам по телевизионните канали. Ииии…хоп, окото ми се спира в левия горен ъгъл на екрана. На ярко червен фон се мъдри думата „протест”. Заковах се. Обичам ги аз всякаквите му там форми на съпротива. Викам си, я да видя кой и срещу какво се бунтува. Оказа се, че самата ТВ7 се вълнува против ДОПГ (държавна организирана престъпна група). Ха! Точно така се изрази новият изпълнителен директор на медията – Кошлуков. Държавата от два месеца пречела да се изплащат заплатите на служителите и чрез съдии, прокурори и синдик целяла да фалира телевизията. Повече нямало да мълчат. Щели да се оплачат на СЕМ, Омбудсмана, Прокуратурата, в Европата… А и очаквали подкрепа от другите телевизии, защото свободата на словото била в опасност.

Дожаля ми. Направо бях готов да забравя как до неотдавна същата тази ТВ7, под мъдрото ръководство на Дудука облизваше властимащите отгоре до долу и обратно, после отпред и отзад, че даже и отвътре. Наистина за малко да не се сетя за поръчковите „разкрития” и „разследващи” проблясъци. Казах си, карай да върви. Били са преди слуги на ДОПГ, ама ето – сега са се осъзнали. Вече няма да бъдат палачи на собствения си народ. Нали вече и те са жертви.

И така, започнах да ги жаля, даже се замислих как да им помогна. Докато изпълвах дробовете си със състрадание, започнаха „Новините”: ДКЕВР на среща с граждански организации и представители на бизнеса. Видях познати лица. Дончо Дудев се изправи и поздрави с няколко сурови яйца членките и членовете на Държавния регулатор. „Няма повече да търпим! Не може да дерете българския народ с повишаване на цените на тока и в същото време 140 депутата да са пряко свързани с интереси във фотоволтаици и ветрогенератори. Не може да дерете хората да плащат сключени договори от политици, които са си взели комисионите и след това са се скрили в Парламента, заради имунитета. Вие сте престъпници. Вие, от ДКЕВР и от Министерството сте организирана престъпна група!” – такива ги нареждаше Дончо, а яйцата летяха за подобряване на чуваемостта. Ахнах. По същество и Дончо Дудев, и изпълнителният директор на ТВ7 Емил Кошлуков протестират срещу ДОПГ. От българския бизнес също се оплакаха, че плащат с 20% повече от гръцките си колеги, въпреки че Гърция купува ток от България.

Ох, де да беше свършил на това място репортажа. Ама не свърши. От протестиращата ТВ7 се появи една протестираща журналя и взе да коментира и разяснява позицията на ДОПГ. Как като ни вдигнели цената на тока, щели да спасят НЕК от олигарсите! Щото те, олигарсите искали да заграбят активите на НЕК – апетитните ВЕЦ-ове. Това второто го вярвам за заграбването. Но онова първото, че като одерат кожата на редовите БГ граждани, дребния и среден бизнес, с което „мозъците” от ДКЕВР щели да покажат среден пръст на чорбаджиите, нещо не ми се връзва. Ха-ха-ха. Толкова извратено и пачавренско тълкувание може да се пръкне само в безнадеждно, патологично изкривен слуга на Шайката от олигарси, местни феодали и корумпирани политици и магистрати. Държачката на микрофон така ми подаде тази сакрална информация, че ми се доповръща. Рязко се изпари моята жалейка към „протестиращата” ТВ7. Всъщност, нека фалира. Какво толкова? Една част на ДОПГ смазва друга своя част. Заслужават си го, а и ще ни спестят яйцата.

 

Ивайло Зартов, 26 септември 2014 г.