images55

Пет минути, Боже, останаха пет минути. Грабнах дистанционното и трескаво започнах да сменям каналите, да не изпусна празничното обръщение на президента. Докато щраках, незнайно как попаднах на нещо, което по принцип не би трябвало да го имам. Някакъв нов телевизионен канал ми бяха пуснали от кабелната. И на него вместо едно изявление гледах две. Старата година се обърна с няколко думи към нас, и Новата година ни каза няколко думички за добре дошли при нея. Външно двете изглеждаха  като близначки. Единствената разлика беше в излъчването. Едната говореше с лека умора и видимо удоволствие, че си отива. Другата пърхаше от нетърпение да поеме нещата в свои ръце.

Каката ни разказваше със садистичен педантизъм какво ни се било случило през последните 12 месеца. Новобранката ни обясняваше, че ще ни се случат  абсолютно същите неща, но пък лицето й грееше многообещаващо. Старата се извини за причинените мъки и страдания. Новата ни успокои, щяла да внесе от Китай опаковъчна линия и всяка болка ще се превърне поне външно в бонбон. Може да боли, но пък ще е лъскаво отвън. В края на изявлението си, отиващата си година мънкайки се опита да ни предупреди да не вярваме много, много на красивите приказки на наследничката си. В неочаквано откровение промълви, че, ако ние самите не се променим, нищо ново, по-хубаво няма да ни се случи. Който и каквото и да ни обещава, всичко зависи само от нас. Единствено от нас.

Докато ги нареждаше едни такива странни, неразбираеми за подпийналата публика закъснели истини, палавницата й отмъкна микрофона. И започна да каканиже:

– Радвайте се на живота, за нищо не мислете. Аз ще се погрижа за всичко. Щастие, късмет, пари, коли, работа, любов, здраве…, всичко ще ви донеса. Наздраве!  Ето, тази година съм ви уредила да имате избори. Ще си изберете кои партии и политици да ви управляват. Няма да се притеснявате, когото и да изберете все тая. Всички до един мислят от сутрин до вечер само за вас и за майка България. Изобщо не ги е грижа какво ще стане с надпартийните олигарси и местни феодали. Не ги вълнуват някакви си там корумпирани магистрати. Тези светли умове, тези достолепни български политици, които вие сами ще си изберете са обладани. Изцяло отдадени на идеята какво да правят с вашите данъци. В левия си джоб да ви ги пазят или в десния. И кебапчета ще хапнете по изборите, някои от вас даже ще видят 20 лв. на цяло. Хайде, веселете се! Я вижте колко хубави неща ви очакват.

Честита Нова Година! Щастлива и кебапчеста ще е!