На 17 юли 2013 г. структурата за сухи, мокри, темперни, маслени и прочие всевъзможни поръчки, по-известна като прокуратура публикува няколко страници от тефтерче. Не се смейте на несвойствената издателска дейност. Бестселърчето принадлежи на Филип Златанов, шефа на конкурентна поръчкова организация – Държавната комисия за конфликт на интереси.
Ходът на бухалките в тоги е безпрецедентен. Защо им трябваше да показват страници от тефтера? Предявили са обвинение по чл.282 за длъжностно присвояване срещу бушона, наложили са му мярка за неотклонение „парична гаранция”, обискирали са кабинета му, намерили са записаните му мисли. Педантичният Филип си е подреждал задачките. Тоя да удари, оня да оправи. Това да забави, онова да пусне. По всичко си личи, че е бил много изпълнителен слуга Филипчо. Само нещо с паметта му не е наред. Не може горкият да си спомни кои хора се крият зад инициалите И.Ф.- Ц.Ц.-Б.Б. Не помни и какво означават стрелките между тях – Амнезия! Както и да е – случва се. Пренапрегнал се е човекът и главата му е запушила.
Но защо инквизицията прави нарочна пресконференция, вади някои от страниците на тефтера и в същото време обяснява, че другите не може да се показват, защото били следствена тайна. Хвърлят и добавка – това тайното било още по-пикантно. Защо са тия маневри? Да не би да хвърлят поредната граната с цел да объркат и зашеметят хората, искащи смяна на системата? Вижте ни – ние сме от добрите, борим се срещу лошите.
Любопитно е кои страници се оказаха достойни за публикуване? На тях няма нито едно име на висш партиен функционер от БСП. Какво излиза? ГЕРБ удря свои функционери. Е.Д. – Емил Димитров, защото вече не бил фактор в партията. За удар са и играчи от уж дясното политическо пространство, като Зеленогорски и др. Има и много имена на кметове на села и паланки. Неизвестни имена. Обаче освен тях се оказва, че не е следствена тайна страницата с името на президента Плевнелиев. Случайно ли прокурорите оповестяват името на пастирката? При това с указания „нещото” да не се пуска, да се задържи, да не излиза и т.н. Засега!
Гледайки шоуто на прокурорите се размечтах. Много ми се прииска да ни покажат тефтера на екс шефа на НАП Краси Стефанов. Да видим той кого е удрял и оправял. Интересно четиво ще представляват и записаните мисли на екс Главния инквизитор Борис Велчев, ексовете Цветан Цветанов, Флоров… Всяко тефтерче на мига ще се превърне в хит. Макар че, какво пък толкова ще лъсне в тях? Като оставим настрани имената и датите, ще разберем това, което и без друго си знаем. Всички държавни бухалки служат на олигарси и местни феодали, на монополите. Едновременно с това обслужват и временно назначените, овластени надуваеми кукли. Днес БСП, ДПС и Атака. Вчера – ГЕРБ и Атака. Преди тях – БСП, ДПС и НДСВ. Още по-рано…..Абревиатурите нямат никакво значение. Утре ще са в „нова” комбинация и какво от това? Нищо. Фронтовете са ясни. От едната страна са чорбаджиите и техните слуги. От другата са обикновените хора.
Това за обикновените хора не съм го измислил аз. Филипчо Златанов си го е записал в тефтерчето. Те, обикновените нямало да разберат, че той щял да си даде две заплати накуп. Горкичкият, колко е скромен! Господарите му си раздадоха България без обикновените да се усетят, а той – две заплати… Като оня виц за наградените с цървули обикновени, а пък на шефа – 500 лв. – нека ходи бос!
Та, защо „добрите” кривосъдници пуснаха тефтерчето на пазара?

Ивайло Зартов, 18 юли 2013 г.