Из тефтерите на Б.Б и С.Ст. Това не са световните анали, нито градските канали. Това са извадки от тефтерчетата на Бойко Борисов и Сергей Станишев. За по-кратко Б-С, като е хубаво да се знае, че не става дума за нищо бисексуално. Вътре е пълно с инициали. За свое собствено улеснение авторите са си направили легенди. Срещу всяко съкращение са изписани пълните имена на героите. Всичко е разпределено по рубрики. Странно или да, но и в двата тефтера е фрашкано със съвпадения. Напълно еднакви текстове, намерения, методи, указания, мероприятия… Ето някои от тях:

В раздел „Неподлежащи на удряне, дори и на сън” лъщят: В.Зл. – Валентин Златев, В.Б. – Васил Божков, Г.Г. – Георги Гергов, Т.Б. – Тодор Батков, Т.Ф. – Тонко Фотев, Ц.М. – Цеко Минев, Цв.Б. – Цветелина Бориславова… Какво се набива на очи? В тефтерите Б-С, в тази рубрика са изброени около петдесетина едни и същи имена на олигарси и местни феодали. По-нататък става още по-интересно:

В „Да се ударят наужким” е отделено внимание на политици и магистрати. Тук са и самите Б.Б и С.Ст. Всеки фигурира в поменника на другия с указания за упражняване на фалшив медиен натиск. Подробно е описано срещу кои бивши и настоящи депутати, министри и представители на различни партии да бъдат образувани всевъзможни фиктивни проверки.

В „Да се полу-ударят с напомняне” се забелязват имената на бизнесмени, прокурори, съдии и политици. Всяко име си върви и с конкретните методи за удряне и с допълнителни разяснения за какво е „напомнянето”. В повечето случаи става въпрос за плащане на пари и/или затягане на дисциплината. Например: Гр.Г. – Гриша Ганчев. Да се удари синът му, да се включат: данъчни, прокуратура, съд, полиция. Като си плати, да се оправи. Същата схема е и при М.Ст. – Миню Стайков /алкохолния карнобатски бос/. М.Б. – Мишо Бирата, тук предписанието е: „Задължително да пие една бира в Правец!”.

Следващата рубрика е „Да се ударят безмилостно и непрекъснато” – списъкът с набелязаните цели е страшно дълъг. В него са имената на около 7 млн. български граждани. Пенсионери, жени, мъже, деца, младежи. Дори все още неродените са заприходени. В колонката с ударните бригади са Парламент, Министерски съвет, Президентство, полиция, съд, прокуратура, НАП… Общо взето всички държавни институции, структури и човечета са впрегнати в нелеката задача, според записаните мисли на Б-С. Удивително е тоталното припокриване на тефтерите им. И в двата са отчетени резултати към 2013 г. Над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедността с по-малко от 214 лв. месечно. Над 3 млн. българи живеят с доходи под минималната работна заплата от 310 лв. на месец. До тези данни са драснати по три удивителни и с огромни букви е записано: „Незадоволителен резултат. Останалите 3-4 милиона българи живеят с по 315 лв. месечно. Това си е излишен лукс. Да се удари! Да се удря непрекъснато, докато целокупното българско население не се впише в границите от 200 до 300 лв. на месец”.

Прескачам страниците с подробните указания за вдигане на цените и надписване на сметките за ток, парно, вода, хранителни стоки… И стигам до края на тефтерите Б-С. Там се мъдри рубриката:

„Да се оправят!” – ха-ха-ха. Не е за вярване, обаче не само в Б-С писанията, но и при останалите видни политически дейци се мъдрят едни и същи за „оправяне” – „Да оправим най-вече себе си. Оправяйки олигарси, местни феодали, колеги-политици и послушните магистрати оправяме пак себе си. Така сме двойно оправени”.

В същото време и народа е оправен. Само че в един по-така смисъл. В стил Б-С.

Ивайло Зартов, 29 юли 2013 г.