Денят на съединението – 6-ти септември. Всички българи ликуваме. Успели сме да съединим две късчета от родината си. Всъщност, бравото не е за нас, а за предците ни. Днес ние почитаме тяхното себеотрицание. В съвременна България всеки празнува по свой начин деня на Съединението. Ето как го прави Шайката.

Всяка година, по случай празника се подреждат едни много дълги маси. По средата, направо върху масите се нареждат големи казани с вкусни манджи. Не се слагат никакви чинии, прибори, салфетки и пр. Старите, изпечени разбойници поканват младите кандидати за членове на ДОПГ /Държавна Организирана Престъпна Група/ да седнат на трапезата. Един от върховните бандити дръпва празнично-приветствено слово:

 – Честит празник на всички! Съединението прави силата! Така е – вижте ни нас. Силни сме, защото сме обединили усилията си. Хубавичко ни разгледайте. Олигарси, местни феодали, политици, магистрати… грабим България вече 24 години. Няма нужда да казвам „управляваме”, тук сме си само наши хора. Грабим си я, и при това много успешно. Вие, младоците искате да се присъедините към нас. Преминахте всички изпити с отличие. Обучихме ви на 1001 начина за смучене на данъците на балъците. А сега, похапнете! Нахранете се. Днес е вашият ден.

Старите разбойници сложили пред всеки младок по един огромен дървен черпак-лъжица. Кандидат-тарикатите се спогледали смутено. Дръжките били прекалено дълги, а лапалките – колкото футболна топка. Но нямало какво да се прави. Манджата в казаните ухаела вкусно, те били лакоми и гладни, а и наставниците им ги наблюдавали отстрани. Започнали да се хранят. Всеки бъркал с огромния черпак-лъжица, гребял. След това се опитвал по някакъв начин да поднесе храната към устата си. Но не било никак лесно. Омазали се целите. Всичко се стичало по лицата им, по дрехите, по масите. Останали си гладни. Гледали се сконфузено и неразбиращо.

– Ха-ха-ха! – гръмко се затресли дъртите разбойници – Спокойно момчета! Това ви беше последният тест. Всички се провалят на него, но няма страшно. Сега ще ви покажем…

Двама мастити държавници се настанили един срещу друг. Хванали с две ръце огромните черпаци и внимателно, ама много внимателно започнали да се хранят един – друг. Акуратно поднасяли към устните на ортака си края на черпака. Грижели се един за друг по системата „ти – на мене, аз – на тебе”. Така без да пролеят нито капка, без да се изцапат, излапали всичко. Оригнали се и казали:

– Разбрахте ли последния урок? Ако не сте, си спомнете как Бойко се грижеше за Станишевата Моника – сума ти пари отнесе от министерствата. То не бяха поръчки, проекти, черпаци… А преди това помните ли как Президента Първанов и МВР министъра Румен Петков скочиха да защитят Борисов, когато го издокараха в американското списание? Всеки се грижи за този отсреща и обратното. Грабете, колкото си щете и можете. Важното е да пазите това, което ние сме откраднали, за да може и тези след вас да си научат урока. И те вас да пазят! Та, това е. Честит ви празник на Съединението! Хайде сега да се преместим в съседната зала. Там отдавна ни чакат курвите. Да се съединим, приятели! Хайде!

Ивайло Зартов, 06 септември 2013 г.