Кой не знае пожарникаря Бойко? Никой не го знае. Кой да го знае? Кой е чувал за главния секретар на МВР Бойко?  Е-е-е, този всеки го познава. Българският Батман. Човекът с голям, черен, дълъг, кожен балтон. Как да не го знаем? Разперва го и прелита до митницата в Свиленград. Залавя лошите. Отново го разперва и ето го вече във Варна. Прави на пух и прах бандитите. След броени минути го виждаме в София да обира овациите.

Свръхчовек! Хубава роля, красива и благородна. Но дългът го зове и му се налага да стане кмет на София. Чували ли сте за столичния кмет Борисов? Ами, разбира се, как да не сте? Това е този, който строи детски градини, спортни зали, метро, асфалтира улици… При това винаги лично той ни дарява с благините, а парите ги вади от джоба си. Свръхкмет! Тръбата свири сбор. Няма как, налага се пожарникарят, главният секретар, кметът да се преквалифицира.

Батман ще става министър председател. Типично по батмански обещава справедливост и възмездие. Дори уточнява какво има предвид, за да не стане някаква грешка. Щял да накаже олигарсите и местните феодали. Да им развали заменките. Да накаже крадците от предходните правителства. Щял да пребори корупцията по високите етажи на властта. Да почисти прогнилата съдебна система. Обещания с кодови думи: Законност, справедливост, правосъдие, възмездие. Чудо! Историята сама разтваря страниците си, готова да запише имената Бойко Борисов със златни букви. Повярвалите български граждани притаяват дъх и чакат.

Кой не познава Бойко – обещавачът на справедливост? Излишен въпрос, всички си го знаем. Малки деца радостно му се усмихват, ученици тръпнат при появата му, пенсионери редят оди и поеми в негова чест. Майки и съпруги, щастливо омъжени до вчера, днес са готови да зарежат и деца, и мъже и да се отдадат на свръхобещавача. Слънчасалите съпрузи радостно ръкопляскат. Лудница. Историята с разтворените страници чака. Минава първата година от едноличното управление на Батман. И нищо. Само приказки за това колко са лоши тези, преди него. Отминава втората година. Предишните крадци пак са лоши. Добавката е, че Батман отново се преквалифицира. От обещавач на справедливост – в строител. Търкулва се и трета година, след нея и четвърта. И пак нищо от великите обещания за справедливост не е изпълнено. Вече никой и не очаква. Вече всички са разбрали – човекът с балтона няма да се бори сам срещу себе си.

Историята, изморена и отегчена от чакане, затваря страниците си. Разочарована за пореден път, не записва никакви имена. Минават години. Кой не знае Бойко Борисов? Кой да го знае? Имаше там някакъв, ама…..

Ивайло Зартов, 15 май 2013 г.