Ще цитирам чл. 95 от Наказателния кодекс на Република България:

„Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.”

Със сигурност подобен текст ще се намери сред законите на всяка една държава. Например Сърбия или Либия. От тази гледна точка всяко едно правителство си е в правото да преследва и потушава бунтове и въстания.

Питам се чисто хипотетично – ако някога някоя част от българските граждани се разбунтува и българското правителство, позовавайки се на този чл. 95, смаже протестите.

Дали чужди държави ще започнат военни действия срещу правителството?

Дали чужди армии ще бомбардират български военни бази и правителствени сгради с обяснението, че защитават българския народ от режима?

Изобщо ще назоват ли българското правителство режим?

Правейки аналогия с Ирак, Сърбия и Либия, би следвало да се очаква, че е възможно да се случи и в България. Веднага обаче идват още въпроси.

Какво става със суверенитета на една държава?

Излиза, че е само на книга. И още – а какво става с правото на хората да изразят недоволството си?

Достатъчно е което и да е улично недоволство да не бъде разрешено от официалните власти, за да попадне под ударите на чл. 95 и да бъде обявено за бунт или въстание. Въпрос на тълкуване. Сещам се и за още примери. Проблемите между ИРА и правителството на Великобритания, между баските и правителството на Испания, между чеченците и Русия. Никой не си и помисля да нарече тези правителства режими, да не говорим за военни действия на чужди държави срещу тях. Напротив, бунтуващите се са квалифицирани като терористи и заклеймени.

Отново чисто хипотетично – ако мюсюлманите в България изразят недоволство, ще се повтори ли сценарият от Косово?

А ако православни българи изразят недоволство, ще им обърне ли някой внимание? А ако български граждани, без да се делят по вяра или етнос, се вдигнат, какво ще стане? Какви ли ще са международните реакции? Аналогиите не са правило. Така е. Пък и в България всичко е спокойно. Тук недоволни няма. Всичко ни е наред. В България има само унизени. Унизените нямат право на революция, чл. 95.

15 април 2011 г.