Като чуя герои, героизъм, героична, и веднага се сещам за Левски, Ботев и всички останали, дали живота си за свободата на България. Сещам се и за хора, спасили други хора в морето, в язовири, в планините, при наводнения, пожари… Не знам защо е така, но героизма все го свързвам със саможертва. Или трябва да си загинал, или поне да е имало реална опасност за живота ти. Тия дни обаче чух, че съществуват и друг вид герои. Някакъв по-героичен героизъм, непознат досега.

Според Георги Кадиев, цялата група на БСП в Народното събрание били герои:

„ Не само ние, които гласувахме против (16гласа) назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС и въздържалите се (8 гласа) сме герои, герои са и тези 50 човека, гласували „за”. Те го направиха само от партийна дисциплина. Ако беше гласуване по съвест, нямаше да има и 2 гласа „за”.” Объркан съм, имам чувството, че някой с миксер бръкна вътре в мен и направи на каша дефиниции, понятия, разбирания. Но пък, карай да върви! Важното е, че в българския парламент има 74 героя и всичките са депутати от БСП. Това пък напълно обяснява откъде идва героичната стойка на Станишев. Няма как да е по друг начин, след като е заобиколен от такива герои. Явно прихванал от техния героизъм, Серго героично загуби 6 пъти подред на избори. Героично се осра, пардон наака на ДАНСинга. Геройството му е пословично! Като един истински нечовек, той никога не е виновен за нищо. И никога няма да подаде оставка.

Ееей, чутовен герой, сравним само с другия легендарен персонаж – обещавачът на справедливост, Бате Батман Бойко Борисов. И той, горкият, е заобиколен от герои. Всъщност то в нашия парламент има 240 героя и всичките са партийно дисциплинирани. Депесари, атакисти, гербери  и бесепари  геройстват нон-стоп. Всекидневно извършват геройски дела в името на Златев, Божков, Гергов, Батков, Гигов, Ганчев, Фотев и други олигарси и местни феодали. Гласуват в полза на господарите си, грижат се 24 годишният геноцид над българския народ  да продължи.

Обаче, ако били гласували по съвест, нямало… Хубаво признание. По съвест. Депутати, политици, магистрати и съвест… Екзотична комбинация! Виждал съм по телевизията как правителствата се кълнат да служат на народа. Вече 24 години полагат клетва и слугуват на Цеко Миневци. Явно за тях това е народът.

Определено тези „герои” трябва да се отърсят от шизофренията си. Да се излекуват.  Нека да преминат официално на работа във фирмите на господарите си и там да геройстват. Нека освободят от присъствието си парламент, министерства, агенции, комисии и други държавни учреждения. В тях няма нужда от партийно дисциплинирани „герои”. Имаме остра, крещяща недостатъчност от безкористни идеалисти. Идеалът е само един – България. Българските граждани, българските данъкоплатци мечтаят за справедливост и възмездие. За по-добър живот. Това е изпълнимо, възможно е. Достатъчно е да си избираме хора, които не са алчни. Човеци с кауза. И да ги контролираме. Защото без граждански контрол всеки може да кривне и да се превърне в послушен, безволев „герой”.

Ивайло Зартов, 21 юни 2013 г.