Image0004 Карикатура: Краси Петров, “Таралеж”

Патриотизъм. Много яка дума. Дъвка ли е, болест ли? Или някакво необяснимо природно явление? Политици, депутати, министри, президенти, партийни функционери… Само като отворят усти и все това виждам по обложените им с патриотични налепи езици. Особено на велики дати. Тогава патриотизмът им ескалира. Придобива чудовищни форми и размери. Без значение кой с какъв цвят секси прашки е под панталоните, надпреварата е бясна.

Гергьовден. Дали ще е скумриоподобният Олигархски, бъчвообразният БиБи, Миши-миши Бат Серго или някой друг, няма значение. Важното е, че барабар с цялата ни българска армия, патриотично надуват бузи на малкия площад. Малък е и най-големият мегдан за тези гиганти на патриотизма.

Сещам се и за други, спиращи дъха случки. В западните покрайнини, недалеч от българската граница откриват паметник на Васил Левски. Присъства негово величество развалячът на седенки Пламен Орешарски. Същият работи в свободното си време и като министър-председател на България. Няма как мракът да стане по-тъмен: „Защо още не сме изградили чистата и свята република?” – това щял да попита Левски и щял да гледа строго! Боже! Направо видях как Васил вади камата и не пита нищо… В София, главният милиционер Цветлин Йовчев пък се надявал, че няма да има ексцесии пред паметника на Апостола на свободата. Това щяло да помрачи празника!?!? Явно за патриотично настроения български вътрешен министър обесването е повод за празнуване. И за да не си разваля рахатлъка, нарежда да се възпрепятства достъпа на българските граждани до паметника. Хората чакат с часове, за да поднесат цветя и да се поклонят пред паметта на Апостола. Жалкото подобие на български президент – ирландската пастирка Плевнелиев, сам се хвали с патриотични постъпки. Докато бил във Виена не се срещнал само с шефа на EVN. Провел и друга тайна сгляда – с боса на AMAZON. Това не е лобизъм, не е защита на частни, чужди интереси, не е предателство към България. Това е висша форма на патриотизъм. И да не си помислите, че е взел някое и друго рушветче. Няма такова нещо. Той не взима, те сами му дават.

Тъкмо си помислих, че по-извратена проява на родолюбие е невъзможно да се измисли и … хоп – Станишев по БНТ – „Нека на първо място да мислим и правим това, което е най-добро за България!”. Ах! Колко ли телевизора са били заплюти в този момент. Изпедепцан патриот е Бат Серго. Волен и Валери имат мноого да се учат. Още като премиер на шайката БСП-ДПС-НДСВ го раздаваше тарикат. Обслужваше наред, и то така, че да няма незадоволени. Благодарение на него България вече граничи на изток с плажовете на бейовете Златев, Божков, Гергов, Ганчев, Батков, Банев… Това са онези заменки, които обещавачът на справедливост Борисов уж щеше да разваля. Догановата орда се назоби с гори, язовири, земи и европейски фондове. Милен Велчевци и Диневци се изпъпиха с безброй хотели. Социалната министърка Масларова си направи дребно ремонтче за около десетина милиона с държавни пари.Няма министър, който да не е родил частна фирма на домочадието и да не я е осигурил с държавни договори. Достоен пример за патриотизъм е схемата „Батко и братко”.

Сега хитрецът Сергей стои леко встрани и отгоре. На пилона се кърши Олигархски. Но пак всички са доволни. Не, не, не. Не е възможно тези патриоти да са олигофрени. Не са и никак нагли. Скромността им е пословична. Тук става въпрос за най-обикновена грешка на езика. Българията, която те имат предвид не е тази нашата България, а тяхната – на ДОПГ (държавна организирана престъпна група): „Нека на първо място да мислим и правим това, което е най-добро за олигарси, местни феодали и корумпирани политици и магистрати!”.

А така де, кажи си го, та да те разберем. Да не стават недоразумения. Позабърсах телевизора. Поредният партидиот ме заоблъчва с „патриотизма” си.

 

Ивайло Зартов, 28 април 2014 г.