Ох, Бареков при Сашо Диков по НОВА ТВ. Все с мислех, че няма по-нагли паразити от Станишев, Борисов, Сидеров, Доган, Костов, Симеонов и прочие шампиони. Обаче Баречката ги разби. Изпревари ги. Ако не с едни цели гърди, то поне с едно зърно е пред тях. Докато те щафетно си предават властта помежду си. Докато са заети с 24 годишния геноцид над българския народ. Защото, съгласете се никак не е лесно да грабиш и да пазиш вече награбеното. Та, докато умниците маскират престъпленията си с термини като приватизация, заменки, обществени поръчки, комисиони, прозрачност, демокрация… Бюреков направо ни заяви – „Аз съм човекът, който отвори очите на българите за краха на социалната политика на ГЕРБ”?!? Той бил критикувал Бойко. Казвал му – „Така не трябва, това не бива..!”. Леле-мале! Останах без дъх.

Неизбежно си представих сценката: Султанът Бойко, обещавачът на справедливост и смелият журналист Ники. Страшно ми хареса. Само дето се затрудних да ги разположа в пространството. Да кажем, че са в някоя стая. Бойко е седнал в кресло от естествена кожа от подмазвачи. Но къде и в каква поза е смелчагата, отварячът на очи? На четири крака – анфас, или в гръб? Или пък в стойка мирно? Вариантите са много. По филмите например съм виждал най-разпространената форма за критикуване на чорбаджии – критикарят пълзи по персийския килим, погледът му е съсредоточен в нишките сякаш ги брои. Устата шепне хвалебствени думи: „Ти си слънцето на пустинята! Ти си звездата на небосклона! Повелителят на повелителите. Център нападателят на Бистришките тигри. Светли и пресветли! Ти си най-най!”. В същото време чорбаджията сам се досеща, че това е остра критика за неуспешната социална политика.

Както и да е. Ще си остане загадка за нас как точно е била работата. Важното е, че по същество имаме яснота. Този ендемит сред българските журналисти се похвали и за други геройства. Как критикува и сегашното правителство. Как разследвал олигарсите Огнян Донев, Любо Пъпката, Иво Прокопиев… И не било поръчка срещу тях, не било рекет, а борба за справедливост. Скъса ме този човек! Еей, разби ме! Веднъж, както си излизал от Сен Тропе и се озовал на площада в някакъв български провинциален град. И там вместо да попадне в компанията на олигарси и чалга звезди, го наобиколили някакви извънземни – стари, беззъби, опърпани, изнемощели, гладни хорица. Те твърдели, че са български граждани. И, о чудо! Ники се трогнал. Потресъл се. Точно в този миг Баречката прогледнал. Само да не си помислите, че това е художествена измислица. Не, това са си признания на уникума в дисциплината мятане на наглости без задръжки. Ники, отварячът на очите на българския народ. Който не вярва, да гледа предаването в сайта на НОВА ТВ. Този, който го е гледал сигурно се чуди какво става. Какъв е случаят? Че е клиничен е ясно, но все пак? Какво става?

Обяснението е простичко. Шайката от олигарси, местни феодали, корумпирани политици и магистрати се тресе от страх. Изпаднали са в паника. Българските граждани се освобождават от робството. Бавно, но сигурно осъзнават кои са истинските виновници за бедите им. Бейовете вече са готови да опитат всичко, само и само да отложат неизбежните справедливост и възмездие. С едната ръка подготвят новите спасители – обединители на „патриотичния” вот, начело със зависимия Валери Симеонов. Хвърлят реформатори, реноватори, кооператори и какви ли още не въдици с цел отвличане на вниманието. С другата ръка пускат от верижките алчни и достатъчно самовлюбени пудели. Нека се поразходят по телевизионните студиа. Да поджавкат, да поразхвърлят лиги. Може пък някой да им се върже. След като Янето престана да ни разсмива, сега е на ход следващият придворен шут. Давай Баречка, весели ни!

Ивайло Зартов, 15 септември 2013 г.