katadjiq-na-vseki-kilometyr-po-pytq-kym-chernomorieto-385202

Иван Петров шофира личния си автомобил. До него е съпругата му, отзад са седнали сватът, сватята и един братовчед. Спира ги много любезен и усмихнат катаджия:

– Добър ден – добър ден! Служителят на реда вади таблет и проверява данните на водача, да не би да дължи някакви неплатени глоби. Иван Петров е чист. След него на проверка подлежи жена му. После идва редът на свата, след това – на сватята, и най-накрая – на братовчеда. Ура! Не са минали и 40 минути и проверката приключва. Щастливите пътници потеглят.

Малко по-надолу, след  две пресечки и половина ги спира друг контрольор в униформа:

– Добър ден – добър ден! Дружелюбният полицай вади таблета и започва проверката за неплатени глоби. Първо шофьора, после пътника до него, после всички останали пътници. Ура! Има-няма 50 минути и те отново са на път. На следващото кръстовище ги чака нова засада. Хайде пак проверки на всички лица в автомобила за неплатени глоби.

Иван Петров започва съвсем леко да се притеснява. Всъщност той и роднините бяха тръгнали към родилното. Снахата е родила, но докато стигнат, внучето може да стане първи клас. Иван Петров въздиша, но търпи. Какво да се прави? Законите трябва да се спазват. Нямало било никакъв, ама абсолютно никакъв друг начин как да се проверяват и хващат хората с неплатени глоби. Нищо, че в масивите на КАТ имат трите имена, ЕГН, постоянен адрес, настоящ адрес и Бог знае още каква информация за всеки шофьор. Въпреки, че Държавата разполага с информационните масиви на бирниците, на общините, на НОИ… Въпреки всичката мощ на Държавата, единствената възможност да бъдат хващани нередовните платци са уличните засади и проверки на автомобилите. Гениално!?!

По време на поредната проверка, на Иван Петров му хрумва как да доразвие идеята. Защо да се проверяват само пътниците в автомобилите? Защо да не се спират и пешеходците? Ами хората в градския транспорт, докато им се къса билетчето, могат и те да бъдат проверени. Дори могат да се сформират групи от полицаи, които да ходят по домовете… Леле, колко умно е измислено! Иван Петров е горд, че е българин и че живее в държава, управлявана от най-светлите възможни мозъци.

В миналото сме имали управници тъпанари, но сега положението е друго. Сега си имаме Премиер – Слънце и Вицепремиер – Луна. Тандемът Боко Борисов – Далавери Симеонов е убийствен. Тяхната мъдрост е неизмерима. Тя е безмилостна като цунами. Да се светят имената им, да се увековечат делата им. Боже…, каква благодат!

Опа, звъни щастливият татко:  – Хайде бе хора, къде сте? Ние вече се прибрахме в къщи, чакаме ви. Да знаете какво се случи… В родилното дойде полицай с таблет. Изчака внимателно малкия да се покаже от майка си и веднага го провери за неплатени глоби. Ебаси якото!

Иван Петров се просълзи от умиление. Ееех, в каква държава живеем. Какви гении ни управляват. За всичко са помислили.

 

Ивайло Зартов, 14 юли 2017г.