655-402-zhcdvs 

 

 

 

 

 

Видеокарикатура: Чавдар Николов

 

Откакто през 2007 г. ни взеха в Европата, едно от най-сладките ми занимания е да чета редовния ташак, пардон доклад на Европейската Комисия до Европейския Парламент и Съвета относно назадъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. За тези, които не са в час с любимото ми четиво пояснявам:

В трагикомедията участват 4 субекта и 1 обект. ЕК излага писмено напъните си до ЕП и ЕС, като визира героичната дейност на колегите си от българската ДОПГ (държавна организирана престъпна група). Дотук изброените разбойници яко се упражняват в стригане и доене на óвците – българските граждани, данъкоплатците, суверена, народа… Тия последните, както и да ги наречете все са си óвци, щом търпят безропотно и само поблейват от време на време, ама така – тихичко, да не би да ги чуят господарите им допегейци.

Ташаците, ох, пак пардон – докладите всеки път са за реформата в съдебната дейност, борбата с корупцията и противодействие на организираната престъпност. Не се смейте, де! Ясно е, че като чуете за реформи, борби и противодействия и прихвате, но сега подходете сериозно. Общо взето е все тая за коя година е та…, докладът де, докладът. И този за 2015 г. започва с „Въведение”, в което освен обичайните алабализми има и необичайни веселби. Отбелязва се, че проблемите били признати и е започнало търсенето на решение за тях. Потресаващо! Като в училище за бавноразвиващи или в заведение за много специални дебили. Най-накрая, през 2015 г. поредното крадливо българско правителство признава, че е възможно да си оцапаш гащите, като сереш без да ги сваляш. За да се справи сама със себе си ДОПГ предприема драстичен ход – забранява гащите и ги обявява за виновни за кафявата излагация. Щели да бъдат създадени цели две широкообхватни стратегии за реформи, имащи за предмет  съдебната реформа и борбата с корупцията. Тук главното е стратегиите да са толкова широки и обхватни, че да успеят да прегърнат космическото нищо.

По-нататък в майтапа-доклад се разглежда състоянието на процеса на реформите в България. Става ясно, че някакви зли извънземни са се нарекли Висш Съдебен Съвет – ВСС и тези гадове пречат за подобряването на състоянието на процеса на реформите. А пък магистратите се деляли на гнили ябълки, червиви ябълки и напълно ферментирали каки. От всяка страница на доклада (видяхте ли – вече не го наричам ташак…) лъха здрав пионерски оптимизъм в пожелателен режим. Някакси, по неведоми пътища трябвало да се случат следните неща: Дупетатите да приемат закони против себе си. Правителството, така наречената изпълнителна власт, да изпълни ритуално самоубийство – харакири, сепуко… а бандитите в тоги да се самоарестуват и самоосъдят. И всички заедно, цялата Шайка да престане да краде българските граждани. Трогателно, та чак сърцеразкъсващо.

Накрая, от заключенията и препоръките разбирам, че трябва само да си седим, да си кротуваме и нищо да не правим. Корупцията по високите етажи на властта щяла сама да се катурне. Ей така, от само себе си. Назначеният за Главен Бандит Сотир Цацаров щял да се промени и да стане много добър, ама по душа ли, по характер ли – не става ясно.

Със сигурност обаче, подобни копирани доклади за назадъка в България ще могат да четат и внуците ни. Е, стига да я има тая държава и тия внуци.

А беее, пълен ташак…

 

Ивайло Зартов, 13 февруари 2016 г.