stanishev2

Каква е вашата основна професия? Дефиницията за „професия“ е: „Трудова дейност, с която човек си изкарва прехраната“. Обърнете внимание, че дейността е трудова! Трудът може да бъде физически или интелектуален.

Някой може ли да посочи каква е основната професия на Сергей Станишев? Имайте предвид, че наш бузанко е на около 50 години и повечето хора на неговата възраст са навъртяли 30 години трудов стаж. Как и с какво се е прехранвал Сергейчо през последните 3 десетилетия? Какво знаем? Със сигурност не е работил с ръцете си – не е бачкатор. Няма данни и да е използвал мозъка си – не е научен работник или човек на изкуството. Тогава, какво остава? Очевидно е, че през годините Сергейчо е папкал, и то добре. Все някакси се е прехранвал, само че от какво и как? Уточнихме, че това е ставало без да използва нито мозъка, нито ръцете си. Ами сега?!? Явно не е упражнявал трудова дейност.

Дааа… Разбирам, даже направо ги виждам някои от вашите предположения за нетрудови дейности /професии, с които би могъл да се изхранва, но не сте прави! Оказва се, че съществува такова чудо, като професията „партиен работник“! Не е за вярване, ама е истина. Миши-миши го слагат за министър-председател, без да е работил нито един ден някъде другаде, освен в родната партия БСП. Взимат го, така да се каже направо от партийния кувьоз и му дават да ръководи цяла държава. Ръководителите на БСП се тупат в гърдите, че партията им била имала над 100-годишна история, защото била наследница на БКП, а пък тя била потомък на някаква друга абревиатура и т.н.

И за да не се чудите откъде е професията на другаря Станишев, вижте автобиографията на правешкия тарикат (не, не става въпрос за Вальо Златев), вождът на БКП-то – другарят Тодор Живков. Там е записано, че от 1932 г. основната професия на Т.Ж. е „партиен работник“. Е, след като гуруто на родните преоблечени социалисти е посочил съществуването на най-престижната нетрудова професия, ние можем само да замълчим. Няма да спорим с „Априлската линия“, нали така? Между другото, Живков има над 13 г. като печатар, но явно това не е толкова яко и затова е предпочел да въведе новия термин. И що пък не? Сергейчо обаче не може да бъде упрекнат в предпочитания – той наистина никога и нищо не е работил.

Навремето в автобиографиите е имало и графá „произход“. Задължително условие за издигане във властта е било да си от работнически или от беден селски произход. Селският трябва на всяка цена да е беден и в никакъв случай среден, едър или богат. Така Тодор пропуска, че баща му е имал освен 30 дка земи и кожухарски занаят, което автоматично го вади от графáта „беден“ и го пъха в „среден“. При Сергейчо потеклото е „работническо“ и не става въпрос за фабрики и заводи. Баща му Димитър Яков Станишев се е метнал явно на сина си. И той е ръководен кадър в Партията-майка. Е, не става баш шеф, като синчето, но пък наистина много дълги години е един от най-висшите партийни работници. Както се вижда, нашето момче Серго си е потомствен парт-функционер. И той, и баща му, и Тодор Живков имат една и съща основна професия, която може да не съществува в нормалните държави, но пък в ненормалните тази професия е на почит. И най-главното е, че те храни повече от обилно, защото гълташ направо от бездънния държавен казан, като сам себе си „контролираш“ колко да поемеш.

Всъщност в България продължаваме да си развъждаме партийни работници. Във всяка една от партиите, които получават партийни субсидии от джоба на българските данъкоплатци има такива търтеи. Паразити, които изкарват прехраната си без да използват нито мозъка си, нито ръцете си. Плъхове, впили зъбите си в народната парá пълнят розовите си бузки, та чак им се изпотяват очилцата…

Та, не разбрах, вие с какво изкарвате прехраната си? Радвате ли се, докато ви изпиват кръвта? Кефите ли се на партийните работници и на партийните субсидии? Гот ли ви е да сте донори?

 

Ивайло Зартов, 16 октомври 2015 г.