Всеки дъвче тази дума навсякъде, по всякакъв повод. Вече 22 години корупцията е виновна за всичко, тя е и началото и краят. Тя е сякаш извънземно-пришелец, долетяло от чужда галактика, вмъкнало се в обществото ни, вътре в нас и ни изяжда. Корупцията е неунищожима, несломима, няма как да се справим с нея. С всичко друго – да, но с нея не можем.

По-добре да се примирим, отколкото да се справим с нея. Лъжа!!! Лъжат ни! Вече 22 години ни лъжат!
Зад думата корупция има реални, живи хора, които могат да бъдат хванати и наказани! Никой досега не си е направил труда, най-вече защото е зависим от същите тези, корумпираните. Ето един много лесен, евтин и ефективен начин срещу корупцията, който може да се приложи към съдии и прокурори, но може да се приложи и към всеки държавен служител.

Първо – пуска се справка за имотното състояние, но не само на тях лично, а и на техните бащи, синове, майки, братя, сестри. Същото се прави и за техните съпрузи и техните роднини. Дотук нищо сложно и скъпо, информацията е публична, справките не струват скъпо и се пускат бързо. Няма ангажиране на огромен държавен ресурс и разход на средства.
Второ – на тези, които не могат да обяснят и да докажат произхода на средства за закупуването на имотите, им се предоставя възможност да опитат строгостта на закона и всички предвидени мерки. Комисията Кушлев, отнемане на имуществото, запори и други.
Трето – при тези случаи, в които е намерено несъответствие, се прави данъчна ревизия на физическото лице за последните 5 години.
Четвърто – в случаите, в които има данни за доходите от незаконна дейност, се прави проверка на делата, които са разследвали тези съдии и прокурори, анализират се. Например, прокурорът Х е задържал многократно с мярка задържане под стража лица, които след два-три месеца сам освобождава и им е сменил мярката на по-лека, засичат се адвокатите уговоркаджии на криминално проявените – те са винаги едни и същи имена. Спази ли се този алгоритъм – свършено е с корупцията. Няма ли корумпирани магистрати, няма да има на кого да разчитат политици, бизнесмени, бандити и всеки, който е готов да си плати на Темида, за да си реши личен, частен въпрос. Това ще отсече от раз трите глави на ламята корупция, всичко ще утихне, държавата най-после ще си поеме дъх, българският народ ще се успокои, ще получи реална справедливост, а не виртуална, с каквато непрекъснато го хранят. Големият въпрос е: щом е толкова лесно, защо никой досега не го е направил? И защо и сега никой не го прави? Защо? Нали е лесно? Корупцията е нещо, с което можем да се справим, стига някой да пожелае. Да не забравяме, че всеки корумпиран магистрат е зависим от бандита, политика, бизнесмена, адвоката, от всеки, който поне веднъж му е платил. Този магистрат може да взима пари, за да освобождава, но и да унищожи нечий конкурент, неприятел или несимпатичен съсед.

26 февруари 2011 г.