Това, че корабът – майка, държавата България е открадната от шайката разбойници – олигарси, местни феодали и техните слуги – корумпираните и в червата политици и магистрати си го знаем. След 23 години геноцид прекрасната страна прилича по-скоро на пробито корито. Блъскано от вълните, влачено от теченията. Без капитан, без екипаж. Непрекъснатото хленчене – „криза е” и оправданията с крадците преди тях. Това беше запазената марка на постната пица Дянков и Би-Би, обещавачът на справедливост. Все нямаше пари за пенсии, за майки, за деца, за култура, образование… В същото време има стотици примери за прахосване парите на данъкоплатците.

В софийския хотел се запознах с няколко конкретни случая. Мъж, осъден на 3 месеца ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние. При това не му е за пръв път. Да, опасно е. може да убие невинни хора, така е. Но дали след 3 месеца зад решетките ще се промени? А колко пари се харчат за него? За храна, вода, ток, гориво, транспорт…за да го пазят, за заплати на администрациите на всички институции, през които е минал, десетки хиляди левове. А можеше да бъде осъден на общественополезен труд. Да бъде пратен да чисти, да помага в травматологията, в моргата. Някъде, където всеки ден ще вижда какво би могло да стане, ако шофира пиян. А спестените пари пренасочени за там, където все недостигат.

… Осъден на 40 дни затвор за издръжка; … 6 месеца за шофиране без книжка; …Кражби на предмети, оценени в рамките от 50 лв. до 200 лв. – ефективни присъди от 8 месеца до 1,5 г. Подобните случаи са безкрайно много. Безумното блъскане на хора по затворите, вместо да бъдат декриминализирани. Какво пречи всички тези „страшни” престъпници да не висят на гърба на данъкоплатците? А напротив – от тях да има полза за обществото. Какво пречи? Желанието на системата да поддържа раздути администрации. Да се усвояват пари за заплати и бонуси, отчитайки фиктивни статистики за разкриваемост на престъпленията. Преизпълнение на плана. Имитация на борба с престъпността.

А как се връзва на фона на свирепата бедност да се харчат ежегодно над 1 млрд. лева за МВР? Колко усвоява министерството на кривосъдието? Защо в пробитото корито имаме най-много прокурори на глава от населението в целия ЕС? Кой каза, че мутренските времена са си отишли? Рекетьорите са тук. Вместо анцузи и бухалки носят алени и черни тоги. Не ходят да събират месечните си вноски, привикват те с призовки сам да си ги платиш. В малка България се гордеем, че подслушванията са в пъти повече от Англия. Ние сме най-корумпираната и най-бедната държава в Европа. Подреждайки парченцата от пъзела, се получава грозна, зловеща картина. Апокалипсис. Слава Богу има кой да го отразява. Родните журналисти ах-кат и ох-кат, като секстелефонистки, описвайки геноцида, удобно забравили – в други държави техните колеги са наричани четвърта власт. У нас те са придатък на чорбаджиите, на шайката разбойници.

На откраднатия кораб – майка агите се тъпчат с деликатеси. На пробитата изоставена лодка канибализмът е цар. Време е на организираната престъпна група от олигарси, местни феодали, политици и магистрати да се повдигнат обвинения за присвояване на държавата и безстопанственост. Вината им е 100% доказана. Те може да поискат да се направи ревизия на кораба – майка. Може да поискат, но ще чуят: „Няма нужда да се прави ревизия, всичко е доказано на 100%”. Прокурори и съдии в този процес ще бъдат самите жертви на геноцида – пострадалите български данъкоплатци.

Каква ще бъде справедливата присъда? Българските граждани си връщат откраднатия кораб – майка, а разбойниците, натоварени на пробитото корито се пускат в морето. И докъдето стигнат…В ИМЕТО НА НАРОДА!

Ивайло Зартов, 25 април 2013 г.