Изследвани са 60 държави за конкурентноспособност. На първо място са САЩ, второ – Швейцария, трето – Хонконг. Познайте ние на кое място сме? Не, не познахте! Не сме последни, нито предпоследни. България е на почетното 57-мо място. Иначе казано – четвърти сме отзад напред. Това си е успех!

Оставили сме цели три държави да ни дишат праха. По-конкурентноспособни сме от тях. Преди нас са 56 държави. Странна работа. България е член на ЕС и НАТО. Заплатите у нас са мизерни, колкото в Етиопия и Сомалия. Имаме над 600 хиляди безработни и два милиона и половина пенсионери. Е, няма как да не сме конкурентни… Определено има някаква грешка в това изследване. Както в онова за най-нещастната нация. Откъде накъде ни бяха присъдили първото място тогава? Явно пак не са задавали правилните въпроси. Сигурно са се занимавали с оценка на родната инфраструктура, ниво на корупция, производителност, БВП и прочие маловажни нещица. А нашата сила е другаде:

Я, да видим кой ще ни бие по брой прокурори на глава от населението? Номер едно сме!  Ами по брой вили на митничар?  Който и министър и да вземем от последните 24 години, на всички синовете, дъщерите и други роднини имат правилно ориентирани фирми, застанали на входа и на изхода на държавата. Родата произвежда електроенергия от вятър, слънце и балъци, а главите на семействата я плащат с нашите данъци на себе си. Е, как да не е конкурентно?

Кой друг купува стари самолети  като нас българите? Още преди 15-20 години са стрували по 15 милиона парчето. Днес обаче ние плащаме по 40-50 милиона за всеки. Явно имат някаква антикварна стойност. Скъсваме се от конкурентност!

Маниакално уникални сме във всяка една област. Туризмът ни е направо в кръвта! Вместо скучно да си запишем децата на училище, взимаме палатки и спални чували и поне 2-3 нощи си правим купон в двора на набелязаното учебно заведение. Да сте чули някъде другаде по света да има нещо подобно? Не сте! Два милиона българи са постоянно на екскурзия в чужбина. Станалите ходим по родните еко пътеки, клинични пътеки,съдебни пътеки и прочие организирани културно масови мероприятия!

По улиците на София има повече нови Мерцедеси, БМВ-та и Ауди-та, отколкото в родната им Германия. Това е така, защото имаме най-много олигарси и местни феодали. Това пък е така, защото си имахме пълчища от комсомолски секретари, партийни секретари, милиционери и други тесни специалисти. Не сме били конкурентни! Хайде, де… Че коя чужда бабичка може да се сравни с нашите в дисциплината принудително ровене из кофите за боклук?

Ами младежта ни? Още в 9-10 клас, а мечтите им грандиозни: Да си изскубят веждите, да пъхнат дунапрен в устните и баскетболни топки в гърдите. Да си продупчат уши, носове, пъпове и подпъпове. Татуировките им да са най-най … ! И ако им провърви в живота, да се превърнат в наркодилъри и проститутки.

Тези и още много други фамозни успехи достигнахме само за последните 24 години. А докъде ли ще стигнем след още 24 години? Докъде ли ще се развием? Страх ме е да си помисля. Направо ще ги отвеем останалите държави. Ще сме без конкуренция! Изобщо няма да ни включват в никакви класации и изследвания. Нещастници! Тръгнали да се състезават с нас…

Ивайло Зартов, 13 юни 2013 г.