7451_1 www.nenovinite.com

Отдолу, под лъскавите МОЛ-ове и разбитите софийски улици има стотици километри канали. Свят, озарен от тъмнина, пропит със своя неповторима миризма и наблъскан с ненаписани, но железни правила и закони. Две цивилизации съжителстват – мирно и тихо, усвоявайки огромното жизнено пространство и ползвайки почти неизчерпаемите ресурси. Влажността, непрогледният мрак и липсата на естествени врагове са спомогнали за развитието на огромни плъхове с размерите на малки магарета, които са неоспоримите властелини на подземните магистрали. В същата благоприятна среда могат да бъдат срещнати и същества с много по-богат и изтънчен живот. Техните социално-икономически и културни връзки бълбукат като джакузи. Всяко уважаващо себе си „Риалити” би счупило всички рекорди по гледаемост, стига разбира се неговите продуценти да се сетят за този вълнуващ, изпълнен с напрежение и неочаквани обрати свят. Свят, изпълнен с мъдрост. Мъдрост, извираща от простичкия факт, че всички обитатели са винаги на път. На великия път на лайната. Както и при другите древни народи, така и тук са от особено значение лозунгите. „Няма значение кой си”, „Дали си богат или беден, красив или грозен, умен или тъп – всички серат”. Синтезирана безапелационност, която би трябвало да накара и много от нас да се поспрем! Наистина. За какви се мислим?!? Нима и ние не серем лайна? Както и да е. Съвсем очаквано в каналите под крайните софийски квартали трафикът не е много натоварен. Не стига, че пътуващите са нарядко, ами са и едни такива нефелни, недохранени и рахитични. Виж, в центъра е друго нещо. Там си е живо стълпотворение. Често се образуват тапи, а баталните сцени по кръстовищата нерядко завършват с лайнопролития. Светофари няма, регулировчици няма. С предимство е по-голямото, по-тлъсто, по-миризливо и по-важно лайно. Проблемът обаче е в това, че са твърде много екскрементите в лъскави костюми. На всичкото отгоре редовно се появяват и фекалии със сини лампи, които без изобщо да се съобразяват с другите участници в движението, буквално размазват всеки, изпречил се на пътя им. Тия с лампите са от НСОБЛ (национална служба за охрана на баш лайната). Оригиналното в случая е, че тази организация се финансира от недохранените акита от крайните квартали, за да пази от тях самите любимците им.

В канализационната мрежа има няколко наистина горещи точки. Една от тях е точно под Съдебната палата. Там се срещат най-ужасните диарии. Кърваво-червени и катранено-черни отрови се носят гордо и достолепно по Великия път. Под сградата на Министерски съвет могат да бъдат видяни мнооого тежки лайна, които сякаш да извадени от един калъп. Годините си минават, а те смърдят еднакво. Само най-главните се отличават леко в аксесоарите си. Лайно с бухалка. Лайно, което обича да разваля седенки. Лайно без нито един ден трудов стаж. Лайно с особен апетит към горски масиви. Драгалевско вегетарианско лайно и др. Обаче най-зрелищно е под Народното събрание. 240 мазни отходни продукта с претенции, ухаещи на евтини кюфтета и предвождани от брадясало лайно в пола. Зловонието достига своя апогей в така наречените дни за парламентарно безхаберие, когато са им на гости колегите от Министерски съвет. А най-страшно е като към цялата тая смрад се присъедини и президентското лайно с комсомолски привкус на ирландска пастирка.

Апокалипсис или краят на света – ще си помисли някой случаен наблюдател, но ще сбърка. Всичко си е в реда на нещата. Няма място за паника. Достатъчно е да се вгледате в лайняните им осанки. Я ги вижте как гордо пътуват по Великия път. За какви ли се мислят?

 

Ивайло Зартов, 25 септември 2015 г.