За него е елементарно да използва връзките си в Бургас. Гудков пък използва руския посланик, което е нормално той да му съдейства по всякакъв начин. Дори да беше обикновен руски гражданин, би трябвало да съдействат, разбира се.
Тук обаче има нещо интересно. Тази моя дъщеря, която подаде жалбата срещу Фотев, също е руски гражданин. Нашето семейство не получи защита нито от руската държава, нито от българската. Явно сме твърде мънички. Докато думите на почетния консул и на депутата Гудков автоматично бяха защитени. И се създаде една обстановка, че две държави са срещу мен, че аз съм много виновен и много лош и няма начин да докажеш, че не си негър с две глави.
– Вие зададохте ли си въпроса какъв е произходът на капиталите на Генадий Гудков, които той внася в „Инглиш вилидж”?
– Когато гръмна този скандал, благодарение на усилията на Гудков и на Фотев
аз се оказах единственият жив българин, който е присвоил пари от… КГБ
– Но Гудков е вече бивш полковник, при това – от вече несъществуващото КГБ!
– Той самият казва за себе си, че бивши милиционери и бивши служители на КГБ нямало. Така че те насадиха това понятие, че тези пари са едва ли не присвоени от КГБ. Медийно по всяка вероятност е било удобно за тях – шпионско звучи, заглавието продава. Аз обаче не се сещам за някой българин, който се занимава с КГБ, да вземе да им открадне една стотинка. Такова нещо не мога да си представя някой да си го помисли дори.
Но да ви отговоря на въпроса за произхода на парите на депутата Гудков. Те не са на КГБ. Оказа се, че тези милиони евро, които Гудков инвестира в България, са си лично негови. Това е моето мнение. И нямат нищо общо с никаква организация – нито КГБ, нито ФСБ, в Русия.
Тук обаче големият въпрос, който аз зададох и на Следствения комитет на Руската федерация, е да го проверят как е успял да спечели тези милиони. В смисъл, тези пари чисти ли са? Защото в данъчната си декларация за 2011 г. Гудков е записал, че е спечелил всичко на всичко като общ доход за цялата година 3,7 млн. рубли, което е по-малко от 100 000 евро. Вторият въпрос, който веднага възниква в тази връзка, е: как така, ти като печелиш по-малко от 100 000 евро на година, успяваш да икономисаш, да събереш милиони евро, които съумяваш по някакъв начин да ги изкараш през границите на Руската федерация и през офшорки – какъвто е случаят с гибралтарската фирма „ Бизнес сикюрити консултънс лимитед”, и да ги инвестираш в трета държава – в България. Тоест,
няма как да не останат съмнения, че тези пари са нечисти
Че те са събрани и изнесени и са следствие дали на извършено престъпление – най-малкото в случая данъчно престъпление, тъй като той е укрил доходи, не е платил данъци… Това си е една чиста форма на пране на пари. Съвсем логично този човек трябва да получи и такова обвинение – не случайно сега, когато го изгониха от руския парламент, нашите медии излязоха със заглавия, че Гудков вече не е депутат заради пране на пари.
– Руските медии обаче акцентират не само на предполагаемото пране на пари, внесени в българската „Инглиш вилидж”, но нищят и другите фирми на вече бившия парламентарист, тръгвайки от техния генезис и стигайки до наши дни. Но сега ще ви попитам нещо съвсем конкретно – вие как разбрахте, че средствата на Гудков са изнесени чрез споменатата гибралтарска офшорка? Получихте ли официална помощ от оторизирани органи – независимо руски или български, при проследяването „входа и изхода” на тези капитали?
– Парите, които пристигат в България, идват по банкова сметка на фирмата „Инглиш вилидж”. Във всеки един превод има наредител. В случая наредител е тази гибралтарска офшорна фирма.
След това пише логото на банката в Кипър, през която са минали.
Така че от банковите извлечения се вижда много ясно пътят на капиталите. Тук има друг смешен момент. Че българските власти в Бургас, четейки тези документи, не си задават никакви въпроси за пране на пари.
– Включително и въпроса за доказване произхода на тези пари. Нали за всяка сума, надвишаваща 10 000 лв., внесена или изнесена чрез банка, се попълва декларация откъде са придобити средствата?
– Факт е, че 3,5 млн. евро са влезли в България през офшорка, схемата на пране на пари е явна, но нашите власти в Бургас не само че не си задават никакви въпроси, но дори нещо повече – в хода на съдебния процес срещу мен, когато аз и адвокат Петя Шопова поискахме на четири пъти да се направи ревизия на фирмата „Инглиш вилидж”, оценка на активите й, оценка на произхода на средствата, получихме отказ. Но тъй като мен ме обвиняват във финансово престъпление, ревизията е задължителна.
– И „липсата” на тези 3,5 милиона се установява по… голи думи?!
– Да, по голи думи… се издават присъди. Единственото, което са направили прокурорите и следователите в Бургас, е, че са поръчали на две вещи лица да направят експертиза на финансовите потоци. Парите, които са влезли във фирмата по банков път, и парите, които са излизали – дали по банков път, дали по каса, те са ги анализирали и няма фирма в света, в която да няма влизали или излизали пари. Тук може да се проследи само колко пари са влезли и са излезли. Записано и протоколирано е при разпита на тези вещи лица от адвокат Шопова, която им задава конкретен въпрос: „Вие установихте ли чрез вашата експертиза дали има липси във фирмата „Инглиш вилидж”?”, че те отговарят:
„Не, не сме установили никакви липси.”
И даже допълват, че „не са имали задача да установяват липси”.
– Тогава на какво се базира обвинението срещу вас?
– Самите следователи и прокурори в Бургас не са направили нужните експертизи, да направят ревизия на тази фирма, да направят оценка на активите, оценка на пасивите, да видят вътре финансовото състояние, да видят дали управителят, след като е получил 3,5 млн. евро, след 5 години управление тези пари са станали 35 млн., образно казано, или пък са останали по-малко. Те трябва да ги видят тези неща. Бургаският съд четири пъти отказа да се пипне каквото и да било в тази фирма. На него явно му е забранено да се пипа вътре в тази фирма. Няма друг отговор. Просто им е издадена заповед: „Няма да пипате тази фирма!” и точка.
– Че кой би могъл да изкомандва цял съд?
– Фотев, разбира се. Кой друг? Аз даже им казах: „Ако не бяхте завели наказателно дело срещу мен, а си бяхте завели търговско дело в административния съд, тогава, за да решат кой прав, кой крив, нямаше как да се мине без ревизии.” Първо, щяха да обърнат цялата фирма „Инглиш вилидж” с хастара навън, за да се види какво става вътре, и след това да вземат решение – виновен ли е, кой е виновен… Те са използвали връзките на Фотев, за да се образува наказателно дело срещу мен.
Въвлекли са държавата срещу мен.
Никой не иска да види какво реално става в тази фирма.
Просто ми казаха, че всички доказателства сочат, че съм виновен, и всичко вече е събрано и готово. За бургаското обвинение всичко е изрядно и законосъобразно и не било нужно да се прави нищо повече. Няма как да се обясни освен с натиск и корупция как при „липса на липси” се завежда наказателно дело за присвояване?!
– Защо, знаейки през всички тези години, че парите са изнесени от Русия чрез офшорки, не сте имали сериозен „мъжки разговор” с бившия ви бизнес партньор Генадий Гудков по темата?
– Честно казано, не съм се замислял тогава за тези неща, даже не съм и предполагал тези пари чисти ли са, или мръсни. Неговата „марка”, ако мога да се изразя така – депутат от руската Дума, заместник-председател на Комисията по борба с организираната престъпност и корупция…
– … автоматично го прави справедлив, чист и невинен?
– Да, с толкова титли го възприемаш автоматично като символ на законността, честността, справедливостта. Все едно да започна да се съмнявам в нашите шефове на БОРКОР или на ДАНС. Просто няма как да ти мине през главата подобно нещо.
– Има ли някаква политика в скандала между вас и Гудков, или тя бе привнесена допълнително?
– Грам политика няма в случая с „Инглиш вилидж”, с Гудков, с руския посланик, с почетния консул на Русия в Бургас. И го обяснявам много просто. Тук говорим само за икономически интереси и закононарушения в чистата им форма. Политиката се привнесе допълнително от самия депутат Гудков. Той се опита да дръпне върху себе си едно политическо одеяло, за да се прикрие, и да представи, че него го репресират заради политическата му дейност срещу правителството. Той наистина неистово се опитва да се прикрие с това политическо одеяло и да прехвърли цялата отговорност върху властта в момента в Русия. Това абсолютно не отговаря на истината. Гудков е депутат от 10 години.
Вижте колко добре е живял при управлението на Путин.
Чудесно е живял. Успял е да направи над 40 охранителни фирми в Русия в 28 от най-големите градове. Успял е да направи още n на брой други фирми – като тази „Коломенский строитель”, и прочее. Тоест, този човек за 10 години, докато е бил депутат, се е развил до такава огромна степен, и никой не му пречел – нито Путин, нито някакъв режим, нито властта. Той е бил част от тази власт, от системата. Вторият факт е да погледнем кога става активен в политическите си речи – лично той започна да излиза в началото на тази година и да се прави на голям активист. Опозиционерите го използваха заради статута му на депутат – силна фигура, чува му се думата.
Безумно е да се твърди, че той е жертва на политически гонения.
Даже е обидно за самата опозиция. Тя би трябвало да се отдръпне от него.
– Г-н Зартов, вие сам ли стигнахте до решението да сигнализирате Следствения комитет на Руската федерация, че, по думите ви, Гудков перял пари в България, или някой ви посъветва – може би вашите адвокати?
– Не, аз понеже по цял ден съм в Интернет, и ровейки в Мрежата, попаднах на данъчната декларация на Гудков за 2011 г. Когато видях, че този човек е написал цифра, по-малка от 100 000 евро, изпратих съобщение на Следствения комитет как може при такъв доход да инвестира 3,5 млн. евро зад граница? Нека го проверят. Оказа се, че депутатът Гудков, освен че не е никакъв опозиционер, е и голям лъжец. Защото, като започна да дава обяснения в руските медии, казваше, че това е анонимка. После се оказа, че доносът не е анонимен – написал съм си името, подписал съм се. След това почна да лъже, че нямал никакви инвестиции зад граница – в България бил пил само бира и на морето се бил возел на банан. След това започна да признава, не че той имал инвестиции, а съпругата му, но той не изпълнявал никаква управленска дейност.
Но има документи, които доказват, че той лъже.
И те са приложени в съдебното дело срещу мен от самия него. Например Гудков е приложил едно пълномощно, от което се вижда, че той има право да взима управленски решения от името на офшорката „Бизнес консълтънс сикюрити лимитъд” и от името на „Инглиш вилидж”. Благодарение на това безсрочно пълномощно, което е валидно и до днес, той прави във Варна общо събрание, от което има документ, и той самият го е приложил в процеса срещу мен. Гудков е провел това общо събрание, той е решил какво да се прави – да се премести адреса на фирмата от Бургас във Варна, да се махне управителят, да се назначат нови управители – това са конкретни управленски решения. Той лъжеше, лъжеше, лъжеше и най-накрая призна пред руските медии, че „само веднъж е направил общо събрание, защото съпругата ми беше болна след тежка операция”.
В съдебна зала той сам се хвали, не знам защо го прави, че има над 40 фирми и една от тях е „Инглиш вилидж”.
– От 14 септември Гудков вече не е депутат, няма имунитет. Очаквате ли да му бъде повдигнато обвинение и за какво?
– Две се нещата. До 23-и /неделя – б.ред/, ще приключи досъдебната проверка срещу него в Русия. И очаквам той да получи обвинения от руската държава за извършени от него закононарушения и да смени статута си на велможа със статута на следствен. Но дали това, което се случва с Гудков в Русия, ще рефлектира в България, никой не би могъл да каже. Би ми се искало, макар че не тая много надежди, съдиите от Върховния съд да си направят труда само да прочетат документите от делото срещу мен. Само да ги прочетат!
– А каква ще бъде съдбата на „ваканционните къщи” край село Димчево?
– Главните активи на фирмата „Инглиш вилидж” не са в котеджите, за чието построяване не са отделени чак толкова пари, а в собствеността й в земи. Защото ние накупихме много земи на брега на езерото, на самия полуостров, горе на целия хълм. Аз вече не съм управител на фирмата и нямам представа какво правят с тези земи – дали ги крият, дали ги препродават… Топката винаги се прехвърля към тези 9 къщички в селото. Те са абсолютно завършени, само не са измазани отвътре.
Тези 9 къщички ги построихме предизборно
по желание тогава на Тонко Фотев и Йоан Костадинов, за да не се говори, че това е поредното кухо предизборно обещание, че тук нещо ще се прави. Имаше официално откриване на големите проекти, на големите приказки, на което присъстваха посланикът Потапов, руският генерален консул във Варна Шелкунов, Фотев, аз, Йоан Костадинов… Това изобщо не беше в интерес на фирмата, защото едно такова осветяване е нормално да прекрати изкупуването на земи и къщи, тъй като цените хвръкват до небесата.

Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА – БЛИЦ