Москов  Колаж: интернет

Хубаво е да си имаме гений, който работи под прикритие като Министър на здравеопазването. Най-новият проблясък на другаря Москов засяга всички български граждани, които от скука, ей така в свободното си време решат да се разболеят. Като отидат в аптеката, за да си купят лекарства там ще им поискат освен пари и пръстов отпечатък. По същия авангарден начин ще ви приемат и в болниците за лечение.

Адски хитро го е измислил министърчето. Така щял да спре злоупотребите и измамите. Само преди няколко месеца, пак по негова идея се въведоха автоматични „четци“. Това са едни такива мънички електронни устройства, през които прокарват личните карти на пациентите – уж щели да пресекат далаверите по този начин. Изхарчени били 24 млн. лева, но нищо не се пресякло. Ах, колко жалко! И сега се налага отново да се пръскат милиони в нов опит за разбиване на престъпните схеми. Ако отпечатъците от пръсти не помогнат, министър Москов няма да спре дотук в борбата. Геният е заявил намерението си да въведе поетапно още няколко метода за идентификация на болните. Като например: Гласово разпознаване, ирисово разгадаване и задълбочен и обстоен ДНК анализ.

Добрите новини не идват сами. Повлияни от челния опит в здравеопазването, от Министерството на транспорта решили и те да въведат пръстовите отпечатъци в градския транспорт. Така всеки гражданин, който желае да използва трамвай, автобус, тролейбус или маршрутка, ще има възможност да не носи със себе си месечна, седмична или дневна карта и да не се притеснява, че ще я загуби. Плаща си предварително, както досега и при влизането в превозното средство полага палец на специалното място за палци. Информацията автоматично попада в базата данни, а контрольорът ще се разхожда с палецо-разпознаващо устройство и няма да ви иска билети и карти – само ще докосвате устройството му. Нарушителите-тарикати-гратисчии ще ги удря ток, който ще ги привежда в безпомощно състояние за кратко време. Колкото контрольорът да успее да ги изхвърли на тротоара. От транспортното министерство предлагат и допълнителни услуги за лоялни клиенти. Срещу отпечатък на задните им части, те ще могат да ползват любимите си седалки в точно уречен час. Разбира се, за всички авангардни нововъведения е необходимо да се изхарчат няколко десетки милиона. Но министрите успокоително напомнят, че парите няма да се хвърлят на въздуха, а ще бъдат усвоени от правилните хора по абсолютно честен начин чрез обществени поръчки. А на всеки в България е известно, че обществените поръчки са единица мярка за честност и ненагласеност.

Горановчето пък, дето ни се води нещо като финансов министър, направо се влюбил в идеите с отпечатъците. На подчинените му митници, които отговарят за контрабандните канали също щели да инсталират устройства, съдържащи електронни отливки на пръстовите гънки на контрабандистите. Така щяло да се подобри обслужването и да се повишат приходите от контрабанда. Щели да въведат и системата „Happy”, като целта е тя плавно да се трансформира в дни на отворените врати, демек на вдигнатите бариери.

От погребалното, пардон… от социалното министерство на другаря Калфин рязко се засрамили, че изостават от ритъма на новото време. Изскочили с предложението всички социално слаби да ги пръстово отпечатат, като болните на колегата му Москов. Но докато правели предварителните изчисления за броя на потенциалните клиенти, се оказало че несоциално слаби в България са само политиците и техните роднини и близки до девето коляно – до един вързани за държавната хранилка и такива, които са регистрирали частни фирми, за да могат да участват в организираните от родáта публични търгове.

Опа, имаме новина в студиото! Докато ви запознавах с „гениалностите”, един дядо който бил твърде болен и немощен и не можел сам да отиде в аптеката, изпратил внучето си като му дал рецептата за лекарството и отрязания си пръст. Ама, че хитрец е тоя дядо. Москов добре си е направил тънката сметка, че тия дето не могат да ходят, няма да харчат парá за безплатни илачи. Ама нá! Старецът пак му намерил цáката. Вярна била приказката, че бедният човек е жив дявол.

Сега на ход пак е Мόсковчето. Две неща са сигурни – ще ни изненада с някоя нова глупост и няма да ни изненада с това, че ще се похарчат милиони за въвеждането ѝ.

 

Ивайло Зартов, 07 октомври 2015 г.