blgariya_-_evropeyski_syuzНе мога да повярвам. Държа в ръцете си лъскава брошура – „Пътуване в Европа” и чета:

„В ЕС можете да пресичате границите, без да ви проверяват и да пазарувате на изгодни цени благодарение на еврото. Ако ви се наложи, имате лесен достъп до здравно обслужване, а кучето или котката ви могат да пътуват с вас. Ако шофирате, шофьорската книжка и автомобилната застраховка, издадени в страна от ЕС, важат във всички останали страни. Освен това използването на мобилен телефон в чужбина става все по-евтино”.

Бре! Щипя се, леко се пошляпвам и се опитвам да се събудя. Ама това за този нашия ЕС ли се отнася, за същия, на който и ние сме членове?! Лъскавата реклама е от 2016г. и можете да си я поръчате или изтеглите от: http://europa.eu/. Това за пресичането на границите без да ви проверяват, ако го разкажете на километровите опашки от ТИР-ове на българо-гръцката граница, рискувате да ви набият. Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Полша и други страни от ЕС затвориха границите си заради бежанската вълна и въведоха отново пълни паспортни проверки. Така че, митът за свободното придвижване на хора и товари си остава мит.

Чета по-надолу за лесния достъп до здравно обслужване, ако ми се наложело. Аха, лесен значи. Да де, ама в ЕС има една държава, в която преди да стане лесно е необходимо да имате направление от личен лекар, после да не е свършил лимита на болницата, да има клинична, горска и не знам още каква пътека и най-накрая пак ще ви се наложи да бръкнете в джоба си и да си платите „лесното” здравно обслужване, независимо че сте здравноосигурен. Ако имате късмет и звездите са на ваша страна, всичко ще е ОК. Лесна работа.

Продължавам да чета изкусителния текст и буквално пърхам от радост: „А кучето или котката ви могат да пътуват с вас”. Ииихааа…! Тази информация е от особено важно значение за едни 2,5 милиона български граждани на ЕС, които според Евростат, тоест по официалната европейска статистика, не могат редовно да се хранят и не могат да си плащат ежемесечните сметки. Та, за тези 2,5 милиона българи е чудесна новина, че докато се шляят из европейските държави могат да вземат със себе си и домашните си любимци. Блазе им!

Пак за тях – за тези 2,5 милиона щастливци е супер новина, че могат да пазаруват изгодно благодарение на еврото. Направо ги виждам, кой с куче, кой с котка под ръка щъкат по МОЛовете и се скъсват да пазаруват.

Инфото, че българските шофьорски книжки важат и в останалите европейски страни е изключително полезно за неграмотни, за араби, негри, турци, кюрди и всякакви други чужденци. Те отдавна си купуват от България такива книжки, качват се зад волана и трепят невинни хора по българските и европейските пътища. Разбира се, министърът на транспорта Ивайло Московски никога не е виновен, винаги са виновни само служителите под него и дребните мишки в ДАИ.

Стигнахме и до последната радост от европейската реклама: „Освен това използването на мобилен телефон в чужбина става все по-евтино”. Забелязахте ли акцента „освен това”? Демек – не ви стигат всички гореизложени благини, ами има и още нещо… Трябва да си призная обаче, че съм леко разочарован от финала. Използването на мобилен телефон ставало все по-евтино. Ами да, ако го използваш, за да не ти се клати масата си е направо без пари.

Още веднъж прочетох цялата свръх полезна евро-реклама и ми се отвори третото око. Чак сега разбрах къде са… Все се питах – добре де, като има 2,5 милиона гладуващи, изнемогващи български граждани, защо няма бунт? Защо няма революция в България? Къде са обречените на Геноцид 2,5 милиона човека? Сега вече знам. Те свободно са прескочили границата, пазаруват по европейските бутици, разхождайки домашните си любимци и си чатят от мобилните телефони. Живота си живеят! Друго си е да си гражданин на ЕС, нали така?

 

Ивайло Зартов, 17 юни 2017г.