Untitled министър Христо Иванов в предаването ДИКOFF

Препускам по ТВ каналите. Океан от подмазаваческо удобни журналя и пропуснати неудобни въпроси. Спирам на Сашо Диков по НОВА ТВ: „Как се работи с мутрите Бойко Борисов и Цветан Цветанов?”. Изстрел! Много, много добро попадение. Гостът в студиото – министърът на кривосъдието Христо Иванов не мигна: „Цитирате мой фейсбук статус, това са смешни работи – критикувал съм ги за нещо конкретно”. Тряс! Рекламата буквално гилотинира оправданията на министъра. Така и не разбрах кои работи са смешни. Дали това, че Бойко и Цецо са мутри или че критикуващият ги бивш протестър е станал техен слуга. Преди този стряскащо смехотворен и най-вече неочакван финал журналистът и гостът изгледаха интервю на Сашо Диков с румънска прокурорка. Останах изумен. В северната ни съседка законност, правосъдие и справедливост не са само предизборни обещания за балъците избиратели. В Румъния няма недосегаеми властимащи. Върховенството на закона е реалност. Чудо, което у нас няма как да се случи, поради простичкия факт, че в България мафията си има държава.

Кой знае защо, съвсем наивно очаквах и министър Иванов да се възхити. Да каже: „Ето, браво на румънците, и ние така трябва да направим”. Водещият също имаше подобно глупаво усещане за реалността, като мен. Жизнерадостно подкани шефа на кривосъдниците за коментар: „Е, какво ще кажете?”.

„Дребни разлики има между България и Румъния”… Дребни разлики!? Небрежно непукисткият отговор на другаря министър направо ми спря дъха. Дребна разлика е, че в Румъния са осъдили медиен магнат за корумпиране и оказване на натиск върху политици и магистрати. Напъвам се да се сетя за подобен случай у нас, но нещо не ми се получава. Явно в България политиците и магистратите са ненатискваеми и некорумпирани или нямаме медийни босове, или пък те – медийните акули са станали хрисими вегетарианци. Друга дребна разлика е, че в Румъния са осъдили военен министър, заради заменка, ощетила държавата. Аха, чакайте сега да видя как е у нас – само от заменките на плажове и гори държавата бе ощетена с 8 млрд.лева, но в затвора няма никой. Станишев, Калфин, Стефан Юруков, Валери Цветанов… всички са уважавани свободни граждани. Отделно са и далаверите- заменки по министерствата, но и при тях няма наказани.

Хмм, разликите стават все по-дребни. В България „Лукойл” не плащат данък печалба от 2007 г. Пустата му рафинерия все работи на загуба, горката. Всяка година в данъчните декларации са на минус или срамежливо около нулата. Българските правителства, главните ни прокурори, бирници, ДАНСаджии и прочие тарикати не обръщат никакво внимание на подобни дреболии. Обаче румънците понеже не са толкова ларж, взели та блокирали горива на „Лукойл” за четвърт милиард евро, заради укрити доходи и неплатени данъци.

Списъкът с дребните разлики между правосъдната система в Румъния и кривосъдната в България е много по-дълъг, но и така става ясно, че министърът Христо Иванов лекичко се е объркал. Съвсем лекинко… Ама че гадна реклама. Така и не разбрах как се работи с мутри.

 

Ивайло Зартов, 04 декември 2014 г.