20141227

Дзверя се. Чета един докюмент-шедьовър и не мога да се нарадвам:

„Постановление за привличане на обвиняем и вземане на мярка за неотклонение, гр.София, 15.12.2014 г.”

Привлеченият е Дончо Дудев, а привличащите го са две мацки – разследващата полицайка Мариана Стоянова от 5-то РУП-СДВР и прокурорката от СРП Веселина Няголова. Блазе му на Дончо. Някак без да се натискам, в мен нахлуха холивудски кадри в стил „Фатално привличане”, „Опасно привличане” и прочие наситени със страст сцени.

Дамите установили, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на лицето Дончо Дудев. Той бил извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Уха! С мъка затиснах палавите фантазии и реших да се съсредоточа върху същината на фундаменталните понятия в текста.

Кое ли ще е това общество и какъв ли е този обществен ред? Лесно намерих отговор на първата загадка. Формулировката на прокурорката Няголова и разследващата полицайка Стоянова е безапелационна – Председателят и членовете на ДКЕВР (държавна комисия за енергийни врътки и рушвети) са ОБЩЕСТВОТО. Аха, ясно. А пък явното неуважение към туй нящо било, защото Дончо хвърлял яйца по посока на председателя и членовете на комисията и на всичкото отгоре викал обидни думи пак срещу тях. Ауу, не го е срам! „Мафиоти”, „боклуци скапани”, „организирана престъпна група”! Ужас! Ама, бива ли така, бе Дончо? Искрено се възхищавах около 13 секунди, след което отново вперих поглед в „Постановлението” с надеждата да намеря дефиниция за „обществен ред”. Обаче нищо не открих. Другарките от прокуратурата и полицията не бяха счели за необходимо да ни го разтълкуват. Така не ми остана нищо друго, освен да започна да гадая.

С какво лицето Дудев грубо е нарушил неизвестната величина „обществен ред”? Да не би вместо яйца да е трябвало да хвърля домати, пържоли, краставици или пък цели печени агнешки бутчета? А може би вместо „мафиоти”, „боклуци скапани” и „организирана престъпна група” е трябвало да ги нарече сладури и душички? За да не се получават подобни неясноти, най-добре ще е от всевъзможните безчислени държавни комисии, министерства, учреждения, агенции и т.н. да направят и публикуват списък с любимите им изрази. Да е ясно на българските граждани как да се обръщат към тях. Котенца, зайченца, писанчета… знам ли?Докато това не стане, винаги ще съществува възможността някое друго лице – гражданин грубо да наруши „Обществения ред” и да обиди „Обществото”. Ами я си представете, че утре 10 или 100 човека хвърлят яйца по посока на някое от подразделенията на ДОПГ (държавна организирана престъпна група)и започнат да навикват членовете – изроди, бандити, престъпници, гадове, гадини, корумпирани свине… Тогава какво? Всички ли ще бъдат привлечени? Ами, че то това си е чиста оргия, истинска вакханалия. Ами ако във веселбата се включи целокупният български народ? Размечтах се.

Най-отдолу в докюмента чета, че срещу привлечения Дончо е взета мярка за неотклонение „подписка”. Груба грешка. Направо да го бяха заковали, да го вържат, да му залепят устата…

И какви са тия 2 години затвор, с които го плашат? До живот каторга, в Сибир, в Космоса да го анихилират… ОБЩЕСТВОТО трябва да се пази! Еееййй, малоумници, и да не забравите, като го осъдите да напишете с големи букви В ИМЕТО НА НАРОДА или пък на ОБЩЕСТВОТО.

Ама че мекотели.

 

Ивайло Зартов, 06 януари 2015 г.