Шок ли? Ужас ли? Напротив, напълно закономерно синьо-червеният, синьо-безцветният Орешарски назначи за шеф на ДАНС Делян Пеевски. Защо пък не? Трябва да му върне жеста- че кой назначи Орешарски? А и Пеевски е бил някога следовател. Това, че е собственик на медийна група, която обслужваше предходните артисти от ГЕРБ, че е собственик на Булгартабак, и на още Бог знае какво, не му пречи. Даже ще му е от помощ. ДАНС ще бъде медийно причесвана, а  и  контрабандата на цигари ще се легитимира. Така няма да има нужда да се борим срещу нея. Освен това Делян не е някаква си там Калинка с фалшива диплома. Самото контраразузнаване тръпне с него да се заеме такъв специалист, като Пеевски.

Кое ни учудва? Пожарникар управляваше България. Преди него се упражняваше в същото човек без нито един ден трудов стаж извън партията си. Е, след като Бойко и Сергей получиха аплодисменти и се намери кой да гласува за тях, сега за някакво си контраразузнаване ли ще се опъваме?

Назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС провокира инициативността на българските граждани. Веднага за министър на земеделието е подал документи бай Иван. Според него самия, той е идеален кандидат – някога имал овце. Баба Христина, която редовно ходи до аптеката да си купува лекарства, е готова да стане министър на здравеопазването. Дългогодишният шофьор на такси Митко се е цанил за транспортното министерство. Бивш чейнчаджия от Магурата се вижда като вожд на икономиката, енергетиката и още там, каквото му дадат. Има и още много други кандидатури за високи постове в държавата Абсурдистан. Всички до един се кълнат, че имат воля. И обясняват – тази думичка „воля” били я взели на заем от Сергей Станишев. Той бил изтъквал това, като най-важно. Дори редовите членове и членки на столетницата недоумяват как така Делян Пеевски ще гарантира държавността и върховенството на закона. Сергей обаче се кълне в Делян, той имал волята… Неизбежно възникват няколко отговора:

Станишев  глупак ли е или е само нагъл? Или и двете? Има ли разлика в наглостта между Сергей, Бойко, или която и да е от другите надуваеми кукли, набедени за политици? Останаха ли в България балъци, които да не разбират, че шайката от олигарси и местни феодали режисират 24-годишния геноцид? Все още ли има аплодиращи театъра на зависимите и корумпирани магистрати и политици? Нима не е ясно – нито един кукловод, нито една кукла, участвали в 24-годишното разграбване на България не бива да бъде допускан до властта. Нима не разбрахме, че мечтаните справедливост и възмездие можем да наложим само от улицата? Митингите няма да свършат цялата работа. Мафията не се трогва от съпротива на парче. Трябват палаткови лагери, хиляди български граждани да окупират улиците и тротоарите пред  Министерски съвет, пред парламента и други подобни сгради, напълнени със слуги на олигархията. Необходима е гражданска окупация. Нищо друго няма да бъде ефективно. Гнусните наглеци няма сами да се самоарестуват, саморазследват и самоосъдят. Това е ясно. Нима искаме още 24 години да ни лъжат и грабят?

Опа, Делян Пеевски нямало да бъде шеф на ДАНС! Ти да видиш! И какво от това? С това ли ще се ограничим, до тук ли ще спрем? Назначаването на Пеевски може да ни изкара по улиците. Сметките за ток – могат. А тези, които са виновни и за двете неща си ги търпим. Нека Златев, Божков, Гергов, Минев….и слугите им политици и магистрати експериментират с нас. Нека ни пият кръвта още 24 години. Някой ден пак ще излезем на улицата, заради някоя сметка или назначение. Нима не е ясно, че както и да се казва шефът на ДАНС, той все ще е Пеевски?

Ивайло Зартов, 16 юни 2013 г.