На 19.04.2011 г. излезе новината, че за пореден път България е осъдена в Страсбург. След повече от 10 години двама журналисти – Катя Касабова и Божидар Божков, най-накрая получиха справедливост. И то от Европа, която ги оправдава и защитава срещу Бургаски съдии, които преди години са погазили всякакъв вид правни норми и са приложили специфичното Бургаско право. Осъдили са журналистите за това, че те са извадили на бял свят в свои публикации Бургаски далавери. Десет години ходене по мъките. Десет години битки срещу корумпирани Бургаски магистрати. Слава Богу, журналистите са издържали и са победили, което си е цяло чудо. Защото логиката на „Бургаско правосъдие” ООД е проста и безпощадна – да си изпълнят поръчката, а пък дали след 10 години Европа ще поправи тяхната „грешка” не ги вълнува. И най-важното – те, Бургаските магистрати, не носят никаква лична отговорност за нищо. Да не говорим за морална, ясно е, че не им пука, че унищожават хора. Те не носят никаква финансова или административна, какво остава за наказателна отговорност. А би трябвало. Редно е за техните безобразия да не плащат българските граждани – данъкоплатци, редно е те да не могат да упражняват повече тази професия, редно е да отговарят и в наказателен порядък и те самите да понесат строгостта на закона. Например за опит за убийство, защото какво е да знаеш, че ще унищожиш нечий живот и семейство и да го направиш с ясно съзнание. Ясно е, че докато те не започнат да носят персонална отговорност, Бургаското кривосъдие ще продължи да работи на пълна пара. В Бургас всеки властимащ може да си поръча когото и да било. И той да бъде смазан чрез държавната машина. Кога ще има справедливост и за корумпираните магистрати, и за поръчителите? Кога ще се прекрати тази порнография, наречена Бургаско правосъдие? Кога Бургаското право ще престане да бъде упражнявано в този извратен стил поръчител-изпълнител-жертва? Докога куклите и кукловодите в Бургас ще колят и бесят когото и както си поискат? Защо трябва да чакаме справедливост от Европа? Ами ако жертвите не издържат, ами кой ще върне годините мъки на семействата на жертвите? Разбитите съдби? Защо тези престъпници не носят персонална отговорност? Кой може да изчисли нанесените щети на цялото общество заради обезверяването, заради подронването на Българската държавност? Крайно време е да се направят законодателни промени. Крайно време е да си понесат отговорността за всички разбити и унищожени съдби. Слава Богу, че сме в ЕС. Тук, в България, никога нищо не би се променило. Твърде силни са зависимостите между куклите и кукловодите.

Слава Богу, че Бургаското правосъдие не е последна инстанция. Тези журналисти са светъл пример, че „Бургаско правосъдие” ООД може да бъде победено.

И ще бъде побеждавано! Борете се, търсете си правата – има видовден! В конкретния случай изпълнителите са ясни – две съдийки от „Бургаско правосъдие” ООД. А кои са поръчителите? И за тях трябва да има видовден. Те не бива да остават скрити и безнаказани. Участниците в „Бургаско правосъдие” ООД – и изпълнители, и поръчители – трябва да си получат заслуженото. Те не са над закона! Те не са наместници на Бога! Те не са последна инстанция.

И слава Богу!

24 април 2011 г.