Представете си, че живеете във военна зона. В държава, като Афганистан, където от поколения няма нищо друго освен войни. Какъв ще станете? А децата ви, какви са възможностите? Най-естественото нещо на света е да станете войник.

Представете си, че живеете в пустиня и около вас има само камили. Лесно е да се предвиди. Вие и вашите деца ще бъдете камилари.

Сега става по-лесно – не е нужно нищо да си фантазирате. Вие живеете в България. Какви са възможностите? Забравете за камиларя и войника. Плюещите животни с гърбици могат да се видят само в зоопарка. Армия нямаме. Не че не сме в 24-годишна война, но тя е гражданска. Почти четвърт век се извършват опити с живи хора. Експериментите са замаскирани със сложни и нищо незначещи думички и лозунги. Приватизация, демократизация, плурализъм, прозрачност, „Борба” против престъпността по високите етажи на властта, „Битка” срещу корупцията. Какви са алтернативите на младите българи? Най-лесно и логично е да станат проститутки, наркомани, мутри и улични бандити. Мечтите се въртят около наркодилър, чалга певица или шеф на бригада от мутри. Ако някое младо момиче или момче потърси други възможности, няма проблем. Може да слугува за без пари в хотелските комплекси на родните бейове и аги.

Според официалната статистика, над  100 000 младежи просто са се отказали да търсят работа. Те „доброволно” са избрали възможността да се включат в почти едномилионната армия от безработни. Има и още един вариант – да се присъединят към двата милиона български граждани, прогонени от България. Да-а, алтернативи за младите българи, колкото щеш. Друг е въпросът дали им харесват на тях. Ама то и камиларя в пустинята не го питат. За младите толкова.

Да видим какви са възможностите за хората на средна възраст. И за тях еднопосочният билет вън от родината или умирането от глад в нея са гарантирани. Ако наивно решат да се опитат да се занимават с частен бизнес, ще им се обясни научно-популярно, че без да бъдат рекетирани от ДОПГ (държавна организирана престъпна група) нямат никакъв шанс. Дали ще плащат кръвнина на данъчни или други инспектори или направо ще им взимат половината от „спечелените” обществени поръчки и търгове е въпрос на мащаби. Но така или иначе, осъзнаването е неизбежно. Чист частен бизнес, несвързан с държавната хранилка и неподвластен на овластените пиявици е невъзможен в България. Който иска да е добре, трябва да се присъедини към шайката. Всеки член на ДОПГ получава заплата, бонуси, и най-важното – разрешено му е да получава подкупи. Съдии, прокурори и политици са си раздали два лиценза. Да търгуват със служебното си положение и да убиват всеки, дръзнал да им се опълчи.

Обобщено картината изглежда така: Или си жертва на ДОПГ, или си част от нея. Алтернативата е да си кръводарител – български данъкоплатец  или пиявица.

Какви ли възможности са предвидени за пенсионерите? Те са се трудили цял живот, удържали са им пари за пенсия и сега им се пада да си я харчат и да си гледат живота. Те така и правят. Малко ги затруднява това, че се чудят от какво точно да умрат. От студ, от глад, от болести, или от срам и обида. Имат избор. Даже твърде много възможности са им оставени. С цел да се избегнат лутанията и неудобствата на възрастните българи, лицензираните вампири обмислят да направят възрастта за пенсиониране при жените – 100 г., а при мъжете – 150 г.

Сега си представете, че живеете в страна, където има само роби и робовладелци. Какъв ще станете?

Ивайло Зартов, 6 ноември 2013 г.