От много години не ми се беше налагало да ходя по болници и лекари, плащах си здравните осигуровки и не съм мислел какво става с човек, който има необходимост от преглед при лекар и лечение. Днес, 31.01.2011 г., разбрах какво се случва по себе си – попаднах в страната Абсурдистан.

И така – здравноосигурен съм, но не мога да отида сам в която и да е болница и да ме прегледат, да ми направят изследвания и да ме лекуват. Оказа се, че това зависи от една бюрократична приумица, наречена направление. Направлението трябва да ми го даде личният лекар.

Следващата изненада беше, че тези бележки се дават само от първо до седмо число на месеца и ме предупредиха, че можело и да не стигнат.

Блокирах, не можех да усвоя получената информация – как така плащам здравни осигуровки години наред, без да съм ползвал здравни услуги, но когато ми се налага, се оказва, че е нужно да се разболея задължително между първо и седмо число на месеца?

Защо ми се отнема правото да боледувам през останалите 23 дни от месеца?

Защо не мога да отида когато ми е необходимо и където поискам да се прегледам и лекувам? Защо животът ми зависи от направление?

За капак на всичко разбрах, че личният ми лекар не може да даде повече от две направления при различни специалисти, или, иначе казано, трябва да си избирам кое да си лекувам – сърцето, очите, язвата, белите дробове, и кое да не лекувам.

Безумието е пълно – разбрах, че или трябва да си платя, или пак чрез връзки и рушвети да се боря за заветните направления. Загледах се в личната си карта, най-отгоре има надпис, гледах, взирах се и някак си думите Република България се размиха, избледняха и се появи надписът Република Абсурдистан.

25 февруари 2011 г., 16:55